KrF vil beholde kirkeministeren

- Så lenge vi har arbeidsgiveransvar for prester, må vi ha en form for kirkeminister, sier Dagrun Eriksen, KrFs politiske talskvinne.

Høyre mener at be­gre­pet kirke­mi­nis­ter er ut­gått på dato etter skil­let mel­lom stat og kirke, og fore­slår å bruke tit­te­len livs­syns- og mang­folds­mi­nis­ter.

- Det bry­ter bånd mel­lom stat og kirke. Det ikke tvil om at vi tren­ger en stats­råd som fort­satt har an­svar for kir­ken, fordi kir­ken fort­satt kom­mer til å ha en litt spe­si­ell stil­ling i det po­li­tis­ke land­ska­pet fram­over, sier Dag­run Erik­sen, nest­le­der i KrF, til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vil samle an­sva­ret for re­li­gion

Hun peker på at folke­kir­ken er grunn­lovs­fes­tet.

- Det er for­vent­nin­ger til en del na­sjo­na­le opp­ga­ver og til rol­len som en kirke som skal være til­ste­de for hele fol­ket. Det er ikke tvil om at vi er nødt til å ha en stats­råd som har spe­si­elt, kon­sti­tu­sjo­nelt an­svar for kir­ken fram­over, mener Erik­sen.

KrF er enig med Høyre i at det er et lurt grep å samle an­sva­ret for Den nors­ke kirke og for de andre tro- og livs­syns­sam­fun­ne­ne i ett de­par­te­ment.

I dag lig­ger an­sva­ret for disse to om­rå­de­ne i ulike de­par­te­ment.

- Det tror jeg begge deler taper på. Hva de­par­te­men­tet til slutt skal hete, får vi komme til­ba­ke til.

Håper på vel­ger­nes gunst

I april lan­ser­te parti­le­der Knut Arild Ha­rei­de ideen om en egen eldre­mi­nis­ter. Erik­sen øns­ker ikke å si hvil­ke de­par­te­men­ter KrF vil ønske seg etter der­som de bor­ger­li­ge par­ti­ene vin­ner val­get.

- Vi har ikke tatt stil­ling til det enda. Det er alt for tid­lig. Først må vi la vel­ger­ne sette sam­men både nytt stor­ting og helst en ny re­gje­ring, som vi øns­ker at KrF skal få nok kraft til å være med i.

Vil ikke ut­pe­ke mi­nis­ter

- Men KrF øns­ker å få kirke­mi­nis­te­ren?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er vans­ke­lig å si, men tra­di­sjo­nelt har vi ofte hatt den rol­len i de re­gje­rings­sam­ar­beid vi har hatt. Dette er et felt vi kan mye om, men også Venst­re har dyk­ti­ge folk som kan mye om dette, sier Erik­sen.

- Hva med Høy­res Svein Har­berg, som gjer­ne stil­ler som livs­syns- og mang­folds­mi­nis­ter?

- Vi ut­nev­ner ingen stats­rå­der nå. Vi vet at vi har dyk­ti­ge folk som kan være med å kle en slik po­si­sjon, så vil valg­re­sul­ta­tet si noe om hvil­ket parti og hvil­ke per­soner det even­tu­elt blir, sier Erik­sen.

Les også
Høyre vil innføre livssynsministerHøyre om tro og livssyn
Les også
- Livssyn bør være med i tittel