Kristelig Folkepartis Ungdom nådde fredag med knapp margin fram med sitt forslag om å øke norsk bistand til 1,4 prosent av brutto nasjonal inntekt (BNI) innen 2013.

KrF vedtok nye milliarder i bistand

Kristelig Folkeparti vil øke bistanden med over 10 milliarder kroner i løpet av de fire neste årene.

Til tross for både advarsler og formaninger fra partiledelsen om måtehold, vedtok landsmøtet til Kristelig Folkeparti en bistandspolitikk som er mer ambisiøs enn foreslått av programkomiteen. Det betyr nye milliarder i bistand, krisepakke til u-land og en ambisjon om en betydelig økning i bistanden på lengre sikt.Leder av programkomiteen, Knut Arild Hareide, pekte i sin innledning til programdebatten fredag på at det er de som har alle minst fra før som blir hardest rammet av den internasjonale økonomiske krisen. Det gjelder spesielt land som har en stor del av sine inntekter fra eksport.
Milliarder
- De rike landene har gitt hjelpepakker til seg selv til en verdi av 2.500 milliarder dollar. Det tilsvarer 25 års internasjonal bistand. KrF vil øke bistanden til 1,3 prosent av brutto nasjonalinntekt, sa Hareide og sendte av gårde en liten syrlig hilsen til Fremskrittspartiet:
- Vi trenger politikere med større drømmer enn billigere bensin, la han til.
Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU) nådde fredag med knapp margin fram med sitt forslag om å øke norsk bistand til 1,4 prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI) innen 2013 - et vedtak som er rundt 2,6 milliarder dyrere enn det opprinnelige forslaget.
I dag er nivået på rundt 1 prosent av BNI. Økningen tilsvarer over 10 milliarder kroner ut fra dagens inntektsnivå.
KrF ønsker dessuten at bistandsprosenten på sikt skal opp i 2 prosent.
Krisepakke
I tillegg vedtok landsmøtet i form av en resolusjon en økonomisk krisepakke til u-land, men stemte ned et forslag om at det skulle legges 10 milliarder kroner i denne pakken.
Norge skal dessuten ettergi all såkalt illegitim gjeld til u-land, hvis KrF får tilstrekkelig innflytelse for sin politikk
- Dette ble en kostbar ettermiddag for en tidligere statssekretær i Finansdepartementet, så nå må vi ha en pause, kommenterte dirigent Harald Solberg da voteringen var gjennomført.
Fattigdom hovedsak

Fattigdom - både vår egen og den ute i verden - blir en av hovedsakene til Kristelig Folkeparti i valgkampen.
- Vi så nylig tall som viser at vi har fått 10.000 flere fattige under de rødgrønne, og det var før finanskrisen satte inn, sa Hareide.
Kristelig Folkeparti mener de rødgrønne, og spesielt SV, som har fattigdomsbekjempelse som en av sine hovedsaker, har sviktet grunnleggende i fattigdomskampen. Partiet lanserer derfor en rekke tiltak i forslaget til partiprogram for neste år.
Flere tiltak
Blant annet vil KrF sørge for økonomiske midler som sikrer alle barn de samme mulighetene til å delta i aktiviteter, som skolekorps, speideren og leirskole, samt aktiviteter i skolen. Programkomiteen forslår dessuten å liberalisere muligheten til å benytte seg av gjeldsordningen og endre ordningene med boligtilskudd og bostøtte til å gjelde flere.
- Vi vil gjøre dette til en hovedsatsing i valgkampen, sa Hareide før programdebatten på landsmøtet i Kristiansand startet fredag formiddag. (NTB)