KrF-topper ber ny KrFU-leder roe seg

KrFUs kommende leder Emil André Erstad vil ha muslimer inn i partiet og deltar gjerne i homoparader. KrF-topper ber ham konsentrere seg om partiets kristne grunnfjell.

I hel­gen blir Emil André Er­stad, som enes­te le­der­kan­di­dat, tro­lig valgt til ny leder av KrFUs lands­møte.

- Jeg vil gjøre KrFU til et bre­de­re ung­doms­par­ti som ap­pel­le­rer til flere og har stør­re tak­høy­de enn tid­li­ge­re, sier Er­stad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han over­tar etter Eli­sa­beth Løland som har hatt ver­vet i hele tre år. Til­li­ten til le­de­ren må for­nyes hvert år.

For­ri­ge ons­dag fikk Er­stad stor opp­merk­som­het da Dags­avi­sen kunne melde at «KrFU frir til mus­li­mer».

- Vi skal ikke bare være et parti for krist­ne, men også for mus­li­mer og andre som set­ter men­neske­verds­spørs­mål høyt, sa Emil André Er­stad til avi­sen.

Til Dagen sier han at han gjer­ne går i ho­mo­tog også, slik av­trop­pen­de leder Eli­sa­beth Løland del­tok i homo­pa­ra­den i Oslo i fjor.

- Eli­sa­beth har gjort KrFU til et bre­de­re ung­doms­par­ti. I dag er det greit å være homo i KrFU. Det er en kamp hun har ført, som jeg har be­und­ret, sier Er­stad.

Kjem­pet lenge

Nå vil han sørge for å ut­vi­de pro­fi­len enda mer, med å få inn po­li­tis­ke sym­pa­ti­sø­rer fra andre re­li­gio­ner enn kris­ten­dom­men, som mus­li­mer og jøder.

Han håper at KrFUs lands­møte i hel­gen ved­tar å fjer­ne be­kjen­nel­ses­pa­ra­gra­fen i ung­doms­par­ti­et. Det ble ved­tatt av lands­mø­tet i fjor, men det må to lands­møte­ved­tak til for å opp­he­ve pa­ra­gra­fen.

- Det er ikke så vik­tig for meg hvil­ken tro folk har. KrF og KrFU har en ut­ford­ring i å gjen­spei­le sam­fun­net vi lever i, og den ut­ford­rin­gen vil jeg ta vi­de­re for å re­krut­te­re fra flere grup­per, sier Er­stad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han får full støt­te av Løland.

- Dette har vi vært enige om lenge og kjem­pet sam­men for. Det er en ut­ford­ring for nes­ten alle ung­doms­par­ti­er at vi ikke kla­rer å in­klu­de­re ung­dom med inn­vand­rings­bak­grunn. AUF er et for­bil­de på hvor­dan man skal gjøre det, sier hun.

Ikke po­li­tisk spørs­mål

Er­stad un­der­stre­ker at for­ut­set­nin­gen er at med­lem­mer er enig i verdi­grunn­la­get i den kris­ten­de­mo­kra­tis­ke ideo­lo­gi­en.

- Det er vik­tig at vi kan si hvor vi kom­mer fra og hva som er våre ver­di­er. Det vil ikke endre seg, sier han.

- Dette er ikke et po­li­tisk, men or­ga­ni­sa­to­risk spørs­mål, sier Løland.

- For­står dere at kon­ser­va­ti­ve KrF-vel­ge­re på bede­hu­set kan bli be­kym­ret for at KrFU-le­de­re går i homo­pa­ra­der og vil ha mus­li­mer i par­ti­et?

- Nei, egent­lig ikke. Det er ikke grunn til å be­kym­re seg for at mus­li­me­ne skal ta over, sier Løland.

Pro­vo­sert fyl­kes­le­der

KrF-top­per Dagen har snak­ket med, un­der­stre­ker at KrFUs rolle er å ut­ford­re mo­der­par­ti­et på saker som miljø og bi­stand.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Ofte er det slik at po­li­tik­ken KrFU fører i dag, gjer­ne blir KrF-po­li­tikk om ti år. Det po­li­tis­ke hånd­ver­ket de leg­ger ned er ver­di­fullt, sier Ber­gens-by­råd Filip Rygg.

Fyl­kes­le­der i Horda­land, Pål Kårbø, ad­va­rer ung­doms­par­ti­et mot å trek­ke det for langt.

- Jeg er blitt pro­vo­sert av og til av at man skal dra det mak­si­ma­le prin­sip­pet ut av en­hver sak, sier han.

De er lite be­geist­ret for Er­stads mus­lim-ut­spill.

- Det er kan­skje ikke noe jeg roper hurra for, men det er helt greit. Vi har lov til å være ueni­ge. Jeg mener at vi skal ha med­lem­mer for job­ber for krist­ne ver­di­er. Vi har mer enn nok å ta tak i når det gjel­der å en­ga­sje­re verdi­be­visst kris­ten ung­dom i lan­det. Der har vi et stort po­ten­si­al, sier Rygg.

Kris­tent po­ten­si­al

Det er stor­tings­re­pre­sen­tant Kjell In­golf Rop­stad er enig i.

- Med­lem­mer må for­plik­te seg på KrFs verdi­grunn­lag og stå inne for lo­ja­li­tets­pa­ra­gra­fen, med ty­de­lig for­ank­ring i Bi­be­len og krist­ne ver­di­er, sier Rop­stad.

- Går mus­li­mer inn på det pre­mis­set, er det greit. Men jeg stil­ler meg spør­ren­de til om de vil det. Jeg tror vi skal vokte oss nøye for å in­vi­te­re mus­li­mer inn i le­del­sen i vårt parti. Det er ikke et KrF jeg vil ha, sier Kårbø.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Par­la­men­ta­risk nest­le­der Hans Olav Syv­er­sen peker på at KrFU har et stort po­ten­si­al i krist­ne inn­vand­rer­grup­per. Han har ikke pro­ble­mer med at ung­dom­men går i homo­pa­ra­der.

- Så lenge man er klar på de po­li­tis­ke stand­punk­te­ne man for­fek­ter, og at man ikke adop­te­rer en annen po­li­tisk platt­form, for ek­sem­pel når det gjel­der ek­te­skaps­lo­ven, sier Syv­er­sen.

DAGEN

KrFUs landsmøte

Kristelig Folkepartis Ungdoms landsmøte samles 18. - 20. oktober i Asker.

Landsmøtet skal velge nytt sentralstyre og ledelse, behandle resolusjoner og to manifester, et for sivilsamfunn og et for skole og utdanning.

Nestleder Emil André Erstad er innstilt til å overta lederstillingen til Elisabeth Løland.

Les også
Erstad ny leder i KrFU
Les også
Karl Johan og Karl-Johan støtter Karl Johan-stunt