KrF takker nei til Sp

Sp-leder Liv Signe Navarsete inviterer KrF med i et rødgrønt regjeringssamarbeid. KrF takker høflig nei.

Na­var­sete vil holde seg til sine røde re­gje­rings­part­ne­re. Det slo hun fast i talen til lands­mø­tet i Senterpartiet som var samlet i Sogn og Fjor­da­ne.

- Vi har opp­nådd mye sam­men med SV og Ap, men vi har mye ugjort. Jeg er sik­ker på at våre vi­sjo­ner for Norge let­test blir vir­ke­li­ge i en ny rødgrønn re­gje­ring, med en ny, grønn­vas­ket Soria Moria III, sa Liv Signe Na­var­sete til Sps lands­møte, og fort­sat­te:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- En Soria Moria III som for­sva­rer alt vi har bygd opp i åtte år, og som dess­ver­re kan rives ned av kref­ter som vil i en annen ret­ning.

Vil ha med KrF

Sam­ti­dig øns­ker Na­var­sete KrF vel­kom­men i et rødgrønt re­gje­rings­sam­ar­beid.

- Jeg mener først og fremst at et sterkt Sp er det vik­tigs­te mid­de­let for enda mer sen­trums­po­li­tikk. Men med KrF vil vi bli to sen­trums­par­ti­er, det sier seg selv at det vil styr­ke sen­trum, sier Na­var­sete til Dags­avi­sen.

Det er et til­bud KrF ikke har tenkt å om­fav­ne med åpne armer.

- Det er en in­vi­ta­sjon som vi tak­ker høf­lig nei til, sier nest­le­der Dag­run Erik­sen til Dagen.

Frp vil ha ny Sp-le­der

Hun un­der­stre­ker at KrF har av­gjort sitt stand­punkt i sam­ar­beids­spørs­må­let.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det in­volve­rer ikke å gå inn i den ek­sis­te­ren­de re­gje­rin­gen. Sam­ti­dig synes jeg det er hyg­ge­lig at Sp, som i denne re­gje­rin­gen har de­fi­nert seg mot venstre­si­den, nå be­gyn­ner å de­fi­ne­re Sp inn mot sen­trum igjen, sier Erik­sen.

Hun mener at et sterkt sen­trum kan spil­le en sterk rolle i norsk po­li­tikk.

- Jeg re­tur­ne­rer in­vi­ta­sjo­nen og ønske vel­kom­men hjem til sen­trum. Det er vik­tig med et sterkt sen­trum, enten det hand­ler om et for­melt eller po­li­tisk sam­ar­beid, for vir­ke­lig å sette preg på norsk po­li­tikk.

Høyre og Frp åpner for et bor­ger­lig sam­ar­beid der­som Ola Borten Moe blir leder for Sen­ter­par­ti­et.

- Den dagen Ola Borten Moe kom­mer til mak­ten vil Sen­ter­par­ti­et igjen være på bor­ger­lig side, sier Frps Ketil Sol­vik-Ol­sen til Klasse­kam­pen.

Det mener Erik­sen blir en feil ana­ly­se av Sen­ter­par­ti­et.

- Det hand­ler med om Sen­ter­par­ti­ets fel­les stra­te­gi, enn per­sone­ne. Hele par­ti­et har blitt mer venstre­dreid i det rødgrøn­ne pro­sjek­tet, og det star­tet med Ås­laug Haga. Borten Moe er ikke bor­ger­lig, men har et sen­trums­en­ga­sje­ment. Det har jeg også opp­levd at Na­var­sete har hatt, men det er lenge siden hun har snak­ket om det. Der­for er det gle­de­lig at hun snak­ker om sen­trum igjen, sier KrF-nest­le­de­ren.

Be­skyt­ter kul­tur­ar­ven

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I sin tale til lands­mø­tet, gikk Na­var­sete til an­grep på «sys­tem­tvan­gen» som hun mener har dre­vet ver­den ut i en fi­nan­si­ell og øko­no­misk krise.

Av­slut­nings­vis gikk hun uten­for manus og gav et hint til krist­ne vel­ge­re:

- Vi skal slå ring om den krist­ne kul­tur­ar­ven i et land med mang­fold og in­klu­de­ring. Vi skal se en­kelt­men­nes­ket sin si­tua­sjon, og aldri bli ar­ro­gant og tro at sys­te­met er vik­ti­ge­re enn men­nes­ket, sa Na­var­sete.

DAGEN

Senterpartiets landsmøte

Landsmøtet til Senterpartiet holdes i Loen, Sogn og Fjordane, 5.-7. april.

Landsmøtet skal vedta nytt partiprogram. Blant sakene som skal til debatt er kontantstøtte, skjenketider, oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Partileder Liv Signe Navarsete vil satse på samferdsel, nytenking i eldreomsorgen, miljø og ressursforvaltning som valgkampsaker.