KrF-splittelse om kommunesammenslåing

Noen vil ha tvang, andre vil ha frivillige løsninger.

Kris­te­lig Folke­par­ti er split­tet i synet på tvun­gen sam­men­slå­ing av kom­mu­ner. Par­ti­ets nest­le­derDag­run Erik­sen mener nå at tvang kan være en løs­ning mens et fler­tall i lands­sty­ret vil ha fri­vil­li­ge løs­nin­ger.

Følg KrF-landsmøtet (starter i dag) direkte på nett-TV her på Dagen.no

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Erik­sen leder par­ti­ets ar­beid med nytt po­li­tisk pro­gram. I for­kant avlands­mø­tet i Trond­heim til hel­gen, slår hun fast at hun øns­ker å legge ned fyl­kes­kom­mu­ne­ne og er­stat­te dem med stør­re folke­valg­te re­gio­ner. Men når det gjel­der kom­mune­sam­men­slå­ing, er hun fort­satt i tenke­bok­sen. Men hun har be­gynt å helle mot å gå bort fra kra­vet om at sam­men­slå­ing må være ba­sert på fri­vil­lig­het, skri­verNa­tio­nen.

- Jeg har lenge lig­get på fri­vil­lig­hets­lin­jen. Jeg er for gode øko­no­mis­ke in­sen­ti­ver, slik at kom­mu­ne­ne ser hvil­ke for­de­ler de får ved å slå seg sam­men. Men etter hvert er jeg blitt usik­ker på dy­na­mik­ken. Jeg kom­mer fra et fylke som har prøvd seg på en sam­men­slå­ings­dis­ku­sjon. De­bat­ten er vel­dig fø­lel­ses­ba­sert, og det ut­vik­ler seg mange al­ter­na­ti­ve dis­ku­sjo­ner. Så jeg be­gyn­ner å helle mot at Stor­tin­get må tegne kar­tet, sier Erik­sen.

Et fler­tall i par­ti­ets lands­sty­re er inn­stilt på at par­ti­et må holde på fri­vil­lig­hets­lin­jen.