KrF ønsker finansministerposten

Hvis Kris­te­lig Folke­par­ti kom­mer i re­gje­ring etter val­get, står fi­nans­mi­nis­ter­pos­ten øverst på ønske­lis­ten. Par­ti­et øns­ker en tung og vik­tig stats­råd­post for å unngå å bli slukt av et do­mi­ne­ren­de Høyre.

Iføl­ge Af­ten­pos­ten er det ster­ke kref­ter i KrF som er liv­redde for å gå i re­gje­ring med et stort Høyre. Er­fa­rin­ge­ne fra Bon­de­vik II-re­gje­rin­gen skrem­mer. Det endte med at par­ti­ets opp­slut­ning ble nær­mest hal­vert på fire år. SVs skjeb­ne i den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen be­kym­rer også.

- Det er helt utro­lig at SV og Sp god­tar at Ap sit­ter med både stats­mi­nis­te­ren og fi­nans­mi­nis­te­ren i da­gens re­gje­ring, sier en sen­tral KrF-kil­de til avi­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For å unngå å bli slukt av et stort Høyre sees fi­nans­mi­nis­ter­pos­ten der­for som en måte å kunne mar­ke­re KrF på.

- Det er så ab­so­lutt en at­trak­tiv post for oss. Men vi har fokus på å vinne val­get, og vet at valg­re­sul­ta­tet er helt av­gjø­ren­de, sier parti­le­der Knut Arild Ha­rei­de.

Hvis KrF skal komme i re­gje­rings­po­si­sjon etter val­get, er det tro­lig i en tre­parti­re­gje­ring sam­men med Høyre og Venst­re. Både en re­gje­ring med Frp og en re­gje­ring kun sam­men med Høyre er usann­syn­lig.

Hans Olav Syv­er­sen, par­la­men­ta­risk leder i KrF, og parti­le­der Knut Arild Ha­rei­de reg­nes som de to ster­kes­te kan­di­da­te­ne til en jobb som fi­nans­mi­nis­ter.

Iføl­ge avi­sen deler også sen­tra­le Venst­re-folk synet på at et stort Høyre må «ba­lan­se­res» ved at par­ti­et fra­tas fi­nans­mi­nis­te­ren i en blå­grønn re­gje­ring. Par­ti­et skal være svært in­ter­es­sert i å få parti­le­der Trine Skei Gran­de som kunn­skaps­mi­nis­ter hvis en tre­parti­re­gje­ring med Venst­re blir ak­tu­elt. (©NTB)

Les også
KrF-ere i kamp mot hverandreUtjevningsmandater