KrF og Venstre reagerer sterkt på Frp-uttalelser

Christian Ty­bring-Gjed­de sa til Af­ten­pos­ten tors­dag at han mener ordet sni­kis­la­mi­se­ring er et godt ord. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

Både KrF og Venst­re rea­ge­rer sterkt på Frps Chris­ti­an Ty­bring-Gjed­des inn­vand­rings­ut­ta­lel­ser og vars­ler en al­vors­prat med par­ti­et om saken.

Ty­bring-Gjed­de sa til Af­ten­pos­ten tors­dag at han mener ordet sni­kis­la­mi­se­ring er et godt ord, og trakk fram det han mener er fers­ke ek­semp­ler på nett­opp sni­kis­la­mi­se­ring i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han sa også at da­gens inn­vand­rings­po­li­tikk øde­leg­ger norsk kul­tur, og at han ikke har sam­vit­tig­het til å se på at denne ut­vik­lin­gen fort­set­ter.

Re­ak­sjo­ne­ne lot ikke vente på seg hos Frps son­de­rings­part­ne­re.

- Jeg er uenig i det han sier. Det er trist at Ty­bring-Gjed­de fort­satt bru­ker slike ord og klist­rer Frp fast på en slik re­to­rikk etter at nest­le­der Ketil Sol­vik-Ol­sen har for­søkt å rydde opp i dette, sier KrFs stor­tings­re­pre­sen­tant og inn­vand­rings­po­li­tis­ke tals­mann Geir Bekke­vold til Af­ten­pos­ten.

Må snak­ke al­vor­lig

Han mener Ty­bring-Gjed­des ut­ta­lel­ser er en av grun­ne­ne til at det er nød­ven­dig å ha son­de­rings­sam­ta­ler mel­lom de fire bor­ger­li­ge par­ti­ene - før et even­tu­elt re­gje­rings­sam­ar­beid kan fram­for­hand­les.

- Dette er et tema som de går inn i og sam­ta­ler om. Vi må snak­ke al­vor­lig med Frp om dette. Det er uhel­dig at han bru­ker be­grep som sni­kis­la­mi­se­ring når hans egen nest­le­der har holdt presse­kon­fe­ran­se og for­søkt å rydde opp, sier Bekke­vold.

Han viser til Frps presse­kon­fe­ran­se tirs­dag denne uka som var myn­tet på in­ter­na­sjo­nal pres­se. Målet var å rette opp inn­tryk­ket av Frp i uten­lands­ke medi­er.

Bekke­vold mener det kan bli vans­ke­lig å sam­les om en inn­vand­rings­po­li­tikk som både han og Ty­bring-Gjed­de kan stil­le seg bak.

- Når jeg ser ut­ta­lel­se­ne i dag, ser jeg at det er en kjempe­stor av­stand, fast­slår han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Rein­spik­ka ra­sis­ter

Også Venst­res Abid Raja er opp­gitt over Ty­bring-Gjed­des ut­ta­lel­ser. Han mener Frp bør bruke tid på å kurse sine til­lits­valg­te i hvor­dan man skal om­ta­le sine med­men­nes­ker.

Af­ten­pos­ten trek­ker fram en kro­nikk Raja skrev i Mor­gen­bla­det i 2006. Her fyrte den på­trop­pen­de stor­tings­re­pre­sen­tan­ten av føl­gen­de salve:

«At par­ti­et er grum­se­te og set­ter grup­per opp mot hver­and­re for po­li­tisk vin­ning, er det ingen tvil om. Etter min me­ning er rygg­ra­den til flere Frp-ere gjen­nom­sy­ret av hat for inn­vand­re­re, ut­len­din­ger og flykt­nin­ger. De er ikke simp­le po­pu­lis­ter som for­mann Carl Ivar Hagen, noen er rein­spik­ka gærne ra­sis­ter. Det er på tide å kalle en spade for en spade.»

- Pre­sist for­mu­lert, sier Raja om dette i dag.

- Alle or­de­ne er gjen­nom­tenkt. Pro­ble­met til Frp er at de har stor va­ria­sjon av po­li­ti­ke­re: De har Sol­vik-Ol­sen på en side og Ty­bring-Gjed­de på en annen.

Kan bytte ord

Ty­bring-Gjed­de selv sier han står fast på at det fore­går sni­kis­la­mi­se­ring i Norge i dag, men sier han gjer­ne bru­ker et annet ord.

- Jeg kan do­ku­men­te­re at det jeg sier er sant. Hvis det er ordet sni­kis­la­mi­se­ring de ikke liker, kan vi kalle det «til­pas­ning til islamsk kul­tur ba­sert på sha­rialov­giv­ning». Kan­skje det er ord som gjør at KrF synes det er mer ok å snak­ke med oss, sier han.

(©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Tybring-Gjedde føler seg mobbet av Aarebrot