KrF-leder reagerer på Listhaugs Italia-migrantutspill

KrF-leder Knut Arild Hareide mener Norge bør hjelpe Italia i stedet for å forhindre flyktninger fra å reise nordover.

Han sier til NRK at han synes utspillet innvandringsministerSylvi Listhaug (Frp) kom med iDagens Næringsliv fredag er en dårlig idé. Der sier hun at hun vil vurdere alle tiltak dersom den italienske regjeringen lar flyktninger og migranter reise med midlertidig visum.

– Jeg synes det er veldig passivt. Akkurat nå opplever Norge å motta et rekordlavt antall asylsøkere. Det Norge bør gjøre er heller å stille seg spørsmålet: Hva kan vi gjøre? Vi sitter på en betydelig kapasitet – både personer, ressurser og kompetanse – til å hjelpe Italia med mottaksbehovet de nå har, sier KrF-lederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I alt 86.000 båtflyktninger har til nå i år blitt reddet i land i Italia. Det oppholder seg 200.000 flyktninger i forskjellige leire i landet og krangelen mellom Italia og nabolandene iEU hardner til.

– Hvis Italia gjør dette, må vi vurdere alle tiltak for å stoppe disse migrantene fra å komme til Norge. Vi kan ikke la dem diktere resten av Europa ved å slippe løs hundretusenvis av migranter, mange av dem ulovlige, inn til resten av Europa og blant annet Norge, sa Listhaug til avisa.

Italienske myndigheter vurderer å utstede midlertidige Schengen-visum til flyktningene, men en slik ordning kan ikke tre i kraft før et flertall i Ministerrådet i EU støtter det.