JA TIL ENDRING: Påtroppende KrF-leder Knut Arild Hareide amnbefalte landsmøtet å støtte forslaget til endringer i partiets formålsparagraf.

KrF kvitter seg med kravet om bekjennelse

Kristelig Folkepartis landsmøte sa sent fredag ja til å gå videre med prosessesen som vil ende med at bekjennelsesparagrafen blir fjernet på landsmøtet i 2013.

Det ble klart etter en tre timer lang debatt på KrF-landsmøtet i Trondheim fredag kveld. Ettrsom debatten utviklet seg ble det stadig klarere at partiledelsen ville få det flertallet de har håpet og satset på.Da resultatet forelå en halvtime før midnatt viste tallene at 145 støttet det opprinnelig forslaget, mens 36 stemte imot.Æresmedlem i KrF, Kjell Magne Bondevik, fikk ordet tidlig i andre halvdel av debatten og leverte et av de sterkeste prinsippielle forsvarene av den foreslåtte endringen:- Dette dreier seg overhodet ikke om å svekke partites kristne verdigrunnlag. Tvert om, dette blir jo sterkere understreket enn før. Dette handler om å få et ryddigere forhold mellom kristendom og politikk.- Det er forskjell på et trossamfunn og politikk og kristendom og politkkk, men det er også en sammenheng mellom kristendom og politikk. Derfor kaller vi oss Kristelig Folkeparti. Man kan ikke prisnippielt adskille disse. Det er derfor vi holder på.- Disse forbindelse mellom kristendom og politikkk handler om de etiske dimensjonene, ikke om de trosmessige. Testen må ikke handle om en kristen bekjennelse eller ikke og jeg anbefaler med frimodighet de forelsåtte endringene fra staregiutvalget, sa Bondevik til kraftig applaus fra salen.Alternativt forslag
Aud Kvalbein (Oslo), Steinar Reiten (Møre og Romsdal) og Marie Ljones (Rogaland) la allerede tidlig i debatten fram et alternativ forslag som tok utgangspunkt i at dagens bekjennelsesparagraf skal beholdes. De ville åpne for å vurdere språklige endringer og ville overlate den jobben sentarlstyret og landsstyret med frist fram til neste landsmøte i 2013.
Det ble også framsatt forslag om skriftlig avstemning, noe som i følge landsmøtereglementet må tas til følge. 181 delegater var til stede ved den historiske avstemningen.