KrF krever større fart i budsjettforhandlingene

Fremdriften i budsjettforhandlingene frustrerer KrF. Finanskomiteens leder Hans Olav Syversen sier at farten må opp.

En meny med tiltak som skal bidra til reduserte CO2-utslipp, lå på bordet da regjeringspartiene og samarbeidspartiene møttes til nye budsjettforhandlinger på Stortinget fredag ettermiddag.

Etter møtet var Hans Olav Syversen (KrF) oppgitt:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi er ved et punkt hvor fremdriften kunne vært bedre. Heretter må vi ha større skritt fremover, slo Syversen fast.

Ser ikke volumet

Budsjettforhandlingene på Stortinget har nå vart i ti dager. Bevegelsene har vært minimale, ifølge Syversen.

– Slik det ligger nå – enten det er grønt skatteskift eller områder som skole, familie og eldrepolitikk – så ser vi ikke det volumet alle vet vi må opp på for å komme i mål. Da er det klart at også inndekningen er en utfordring. Summen av alt dette gjør at nå må vi sette fart på dette, sier Syversen.

Enda viktigere for Frp

Bilpakken er et av punktene der det ikke er tegn til bevegelse fra regjeringen. Fremskrittspartiets Hans Andreas Limi understreker at regjeringens pakke ligger fast. Verken Frp eller Høyre har en øre mer å gå på i økte avgifter på bensin og diesel.

TilAftenposten fredag sa Limi at synkende oppslutning på meningsmålingene nå gjør det viktigere enn noen gang at Frp ikke gir etter på krav om økte drivstoffavgifter.

– Vi har registrert den uttalelsen, og vi har gitt en tilbakemelding om hva vi syns om det, sier Syversen.

Alt på bordet

Venstres Terje Breivik har det ikke like travelt som sentrumskollega Syversen.

– Det kunne alltids gå fortere. Men jeg er ikke like stresset over framdriften som Syversen, som tross alt er leder av finanskomiteen og har et overordnet ansvar for tidsbruken, sa han etter fredagens mer eller mindre grønnfargede møte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Breiviks kommentar til at Frp nå forsterker ultimatumet, er likevel klar:

– Det er en merkelig måte for en mindretallsregjering å gå inn i forhandlinger på. Dette har vi gitt beskjed om i forhandlingsrommet. Vår jobb er å bidra til at alt er på bordet, også bilpakken. Ikke minst fordi den bidrar til å øke klimautslippene, sier Breivik.

Kaster ikke dekreter

Etter fredagens møte var Limi og Høyres Svein Flåtten nok en gang mest opptatt av snakke om behovet for inndekkinger på budsjettet.

Om bilpakken og det som fremstår som helt fastlåste posisjoner, sa Flåtten:

– Her inne forhandler vi og prøver å finne løsninger, fremfor å kaste ultimatum og dekreter over bordet til hverandre.

Grønn meny

I en drøy uke har Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Ola Elvestuen (V), Kenneth Svendsen (Frp) og Nikolai Astrup (H) jobbet med en såkalt meny for ulike tiltak på statsbudsjettet som vil føre til reduserte utslipp av CO2.

Listen er hemmelig, men det er åpenbart at forslagene både handler om skjerpelser av skatter og avgifter på alt som gir økte utslipp – og lettelser som kan føre til utslippskutt. (©NTB)