KrF-grasrota snuser på sentrumssamling

Dag Inge Ulstein (KrF) er glad han gikk til venstresiden i Bergen, men er usikker på om det er en god løsning på riksplan.

– Jeg er kjempefornøyd, sier Dag Inge Ulstein (KrF), byråd i Bergen. Han trives etter at KrF gikk fra høyresiden tilvenstresiden i bergensk politikk. Etter høstens kommunevalg sitter han ibyråd med Arbeiderpartiet og Venstre.

I helgen møtte Ulstein 360 partifeller fra hele landet på KrFs fullstappede landskonferanse på Gardermoen. Der startet de diskusjonen om nytt partiprogram og veivalg ved stortingsvalget 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lenge har Ap flørtet med KrF på riksnivå. Frps politiske markeringer det siste året har svekket mye av ønsket som måtte være i KrF om å gå inn i Solberg-regjeringen.

På landskonferansen snakket folk i gangene om å bygge et sterkt sentrum og kanskje nærme seg Arbeiderpartiet. Med Sosialistisk Venstrepartisfrigjøring fra den rødgrønne blokken like før helgen, kan det bli lettere å få en samtale med Ap alene.

Bare tull

Akkurat det har KrF-leder Knut Arild Hareide en avmålt holdning til.

– I 2013 sa SV, Senterpartiet og Ap nei til KrF. De ønsket kun et rødgrønt flertallsstyre. For å bruke Martin Kolbergs ord: «alt annet er bare tull». Nå kan mulighetsbildet i 2017 være større. Samtidig er gjennomslaget vi har fått, vært bra. Vi er opptatt av politisk gjennomslag og å få gjennomført KrF-politikk. Da er det viktigst hva vi samarbeider om, og ikke hvem vi samarbeider med, sier partilederen.

KrFs landsmøte skal bestemme seg for veivalg først i mars 2017. KrFU bestemmer seg før den tid og skal komme med råd i prosessen. KrFU-leder Ida Lindtveit er foreløpig kritisk til samarbeid med Ap, selv om SV fristiller seg.

– Jeg skjønner SVs valg når man er Aps flyktningpolitikk og uttalelsene om det. Det bør også skremme KrF, sier Lindtveit.

Ikke tenke farge

Lokalt skryter Ulstein imidlertid over tilliten og respekten Ap og partiets byrådsleder i Bergen viser overfor KrF som parti og verdiene de står for. Samtidig er han skeptisk til om det går an å trekke paralleller til samarbeid med Ap på nasjonalt nivå.

– I utgangspunktet gjør det ikke det, fordi det er så totalt annerledes, både i saker og med personkjemi, sier Ulstein.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han peker på slitasjen med Høyre og Frp i forkant av lokalvalget. KrF gikk ut av byrådet og fikk tid til å finne seg selv og hvilke saker som var viktig for dem. Det samme mener han er viktig for partiet sentralt.

– Vi må ikke begynne med å tenke farge eller hvem vi skal samarbeide med, men på hvem vi er, og hva som er viktig for landet vårt. Vi må vise at vi er en selvstendig kraft, sier byråden.

Parkere fløyene

En som har tro på et styrket politisk sentrum, er Lars Salvesen, fylkesvaraordfører for KrF i Akershus. Også Trude Brosvik, fylkesleder i Sogn og Fjordane KrF, mener det er store muligheter i at Ap blir mer fristilt fra SV.

– Det viktigste er å få en sterk og samlet sentrumsblokk som kan utfordre begge veier. Jeg ønsker at både SV og Frp skal parkeres på sidene. Slik jeg ser det nå, vil jeg aldri anbefale at KrF går i kompaniskap eller fortsetter som støtteparti for en regjering med Frp, sier fylkeslederen.

KrF-veteran Kristian Helland er imidlertid skeptisk og etterlyser realisme.

– Jeg respekterer det som skjedde foran denne fireårsperioden, og jeg er glad for at KrF ikke gikk inn i regjeringen med Frp. Skal man snuse på sentrumsalternativet, må man vurdere nøye hva som står igjen av sentrumshuset før man tror det er mulig å flytte tilbake, sier Helland.

Les også: