GENERALSEKRETÆR: Kristin Miele i Humanetisk Forbund er bekymret for at elevene skal lære om kristendommen på bekostning av andre religioner, livssyn og etikk. FOTO: Humanetisk Forbund.

Krever KRLE-svar fra Isaksen

Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) krever at Kunnskapsdepartementet evaluerer RLE-faget før det blir endret til KRLE. Mandag 24. mars får de møte statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H).

Dag­lig leder i STL, Lise Tørn­by, sier til Dagen at de har med seg det samme bud­ska­pet som de for­mid­let i en presse­mel­ding al­le­re­de i ok­to­ber i fjor:

- Vi øns­ker å un­der­byg­ge det som var vårt an­lig­gen­de der fordi vi mener det er klokt å gjøre en god eva­lu­e­ring av RLE-fa­get først.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

FN-an­mod­ning?

Også FNs barne­ko­mité har an­be­falt nors­ke myn­dig­he­ter å eva­lu­ere det ek­sis­te­ren­de RLE-fa­get først før de inn­fø­rer KRLE-fa­get, Kris­ten­dom, Re­li­gion, Livs­syn og Etikk. Tørn­by sier at det er bare en av år­sa­ke­ne til at også de kre­ver en eva­lu­e­ring.

- Vi vet jo at det har vært et høyt kon­flikt­nivå knyt­tet til dette faget i sko­len i flere om­gan­ger. Der­for mener vi at det er en klok idé å gjøre en god vur­de­ring og gjen­nom­gang før man set­ter i gang med noe nytt.

- Hvil­ke for­håp­nin­ger har dere til møtet med stats­rå­den?

- Etter det vi har lest i Dagen og andre ste­der, så vir­ker som om de­par­te­men­tet har gitt seg selv bedre tid og satt ned tem­po­et litt. Det er som regel en god idé i slike saker, sva­rer Lise Tørn­by.

Fort­satt kamp

Hu­man­etisk For­bund har trap­pet opp kam­pen mot KRLE-fa­get blant annet ved å pro­du­se­re en in­for­ma­sjons­film om ut­vik­lin­gen av KRL/RLE-fa­get etter 2007.

Ge­ne­ral­sek­re­tær Kris­tin Miele sier at HEF gjør dette fordi de er redde for at saken vil bli over­sett i den of­fent­li­ge de­bat­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Når vi sam­ti­dig ser hvor vans­ke­lig det er for re­gje­rin­gen å hånd­te­re re­ser­va­sjons­sa­ken er det klart at de vil gjøre alt for å gå stil­le i gan­ge­ne med ny om­stridt sak, sier Mile.

Hun er også be­kym­ret for at ele­ve­ne skal lære om kris­ten­dom­men på be­kost­ning av andre re­li­gio­ner, livs­syn og etikk. I følge Miele er det som står på spill ele­ve­nes mu­lig­het til å lære, uten å fa­vo­ri­se­re ett livs­syn.

- Det føles som å rykke til­ba­ke til si­tua­sjo­nen før dom­men i fra Den euro­pe­is­ke men­neske­ret­tig­hets­dom­sto­len og kri­tik­ken fra FNs men­neske­ret­tig­hets­ko­mité, sier ge­ne­ral­sek­re­tæ­ren.

HEF ville­der

Stor­tings­re­pre­sen­tant An­ders Ty­vand (KrF) er sterkt kri­tisk til at Hu­man­etisk For­bund gir inn­trykk av at det nye re­li­gions­fa­get i sko­len vil være i strid med men­neske­ret­tig­he­te­ne. Det er ikke rik­tig.

- Jeg vil gjer­ne tro godt om Hu­man­etisk For­bund, så jeg vel­ger å tro at det er snakk om en mis­for­stå­el­se og ikke be­visst feil­in­for­ma­sjon. Hvis det siste skul­le være til­fel­le, er det di­rek­te ufint, sier An­ders Ty­vand som er KrFs ut­dan­nings­po­li­tis­ke tals­mann.

Han på­pe­ker at det i HEFs nye in­for­ma­sjons­film og verve­kam­pan­je vises til en dom fra den Euro­pe­is­ke Men­neske­ret­tig­hets­dom­sto­len (EMD) fra 2007 der Norge fikk kri­tikk for inn­hol­det i det da­væ­ren­de KRL-fa­get.

- Kri­tik­ken gikk på at kris­ten­dom­men hadde kva­li­ta­tiv for­rang i faget. Dom­men sa in­gen­ting om at nav­net måtte end­res eller at kris­ten­dom­men ikke kunne til­leg­ges stør­re vekt enn andre re­li­gio­ner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dom­men var tvert i mot helt ty­de­lig på at det fullt mulig å gi en re­li­gion, som har en spe­si­ell be­tyd­ning for sam­fun­net, stør­re plass i faget enn andre re­li­gio­ner. De end­rin­ge­ne som det nå leg­ges opp til, vil der­for på ingen måte være i strid med dom­men eller et brudd på men­neske­ret­tig­he­te­ne, på­pe­ker Ty­vand.

Isak­sen ga­ran­te­rer

I følge Dags­avi­sen ga­ran­te­rer kunn­skaps­mi­nis­ter Tor­bjørn Røe Isak­sen (H) at det nye faget er in­nen­for kra­ve­ne fra EMD. For ek­sem­pel skal det være mulig å søke om fri­tak fra faget og det skal ikke være for­kyn­nen­de.

DAGEN

KRLE-faget

Faget Religion, Livssyn og Etikk (RLE) skal i følge den ikke-sosialistiske samarbeidsavtalen endres til Kristendom, Religion, Livssyn og Etikk (KRLE)

I følge departementet vil det nye faget tidligst være klart høsten 2015

Humanetisk Forbund (HEF) kjemper mot endringen av faget og har laget en informasjonsfilm om utviklingen siden 2007

Samarbeidsrådet for Tros- og Livssynssamfunn (STL) skal møte med kunnskapsministeren 24. mars for å drøfte innholdet i det nye faget

Les også
Blir ikke mer kristendom i skolen til høstenFra RLE til KRLE