På Klemetsrud i bydel Søndre Nordstrand i Oslo brennes store mengder søppel. Det varmer opp vann, som sendes i store rørledninger ut til tusenvis av boliger i hovedstaden. Foto: Svend Ole Kvilesjø

Krematorium vil varme opp Oslos befolkning

Krematoriet på Alfaset i Oslo ønsker å koble seg til Hafslunds fjernvarmenett for å levere varme til byens befolkning, men Hafslund avviser saken og kaller den uetisk.

– Fra starten ønsket vi å koble oss på fjernvarmeanlegget, men Hafslund så det ikke som lønnsomt, sier krematoriesjef Anne-Margrethe Brøndelsbo tilVårt Land.

Hafslund Varme, som er ansvarlig for Oslos fjernvarmenett, viser til at krematoriet ikke ligger i umiddelbar nærhet til vannrørnettet. Dessuten er det krav til at nettet må produsere kontinuerlig varme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det tredje problemet er det etiske, sier informasjonssjef Truls E. Jamtland i Hafslund Varme.

Postdoktor i etikk ved Universitetet i Oslo, Ole Martin Moen, ser for seg hvorfor noen kan synes det er ubehagelig hvis de får varme fra et krematorium.

– Folk tenker jo at de ikke skal ha noe med lik å gjøre. Når en person er død, er han ute av verden. At de da likevel kommer tilbake og påvirker oss med varme, kan være en litt ubehagelig tanke for noen, sier Moen.

Kommunikasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i interesseorganisasjonen Norsk Fjernvarme uttaler at dette ikke har vært noe kjent tema i Norge og at det allerede tilføres mye spillvarme til nettet fra andre prosesser.

Men prest Sunniva Gylver, som er sterkt miljøengasjert, mener det ikke er uetisk å bruke varme fra krematorier. Man må bare være nøye med hvordan man snakker om det, mener hun.