ØKNING I PORTOEN: Disse fire misjonsbladene får neste år en økning i portoen på flere hundre tusen kroner. Foto: Ove Eikje

Kraftig portoøkning skaper fortvilelse

Fortvilelsen er stor i Kristen-Norge over den kraftige portoøkningen på 15 prosent neste år. Seks av de større misjonsbladene får økt sine portoutgifter med over 400.000 kroner.

Dette viser en rundspørring som Dagen har foretatt blant noen av landets misjonsblader.

Utsyn

Verst er situasjonen for Utsyn (Misjonssambandet), som betaler et millionbeløp i porto. Hvis vi sammenligner med utgiftene i fjor, får de minst 150.000 kroner i ekstra porto i 2012. Og det kan bli enda verre, for nå har Utsyn også begynt å sende ut ekstra opplag til de sju regionene rundt i landet.
- Vi opplever dette som en meget stor utfordring, og den siste økningen kommer på toppen av stadig høyere portoutgifter de siste årene. Det er ikke tvil om at portoen er en av de mest krevende utgiftspostene for Utsyn, sier redaktør Espen Ottosen i en kommentar til Dagen.
Han regner med at det blir en økt kontingent på bladet, men har ikke bestemt hvor mye abonnementsprisen vil stige.
- Det er håpløst å slåss mot Posten, for de har monopol. Hvis de bestemmer seg for et prishopp, så nytter det ikke å protestere, påpeker Espen Ottosen.

Misjonstidende

Redaktør Eivind Hauglid i Misjonstidende (Misjonsselskapet) sier at det er svært skuffende at Posten finner det nødvendig å øke portoen så dramatisk.
- Porto-utgiftene er et stort budsjett for oss, og i fjor betalte vi 553.000 kroner i slike kostnader. Når portoen øker med 15 prosent, vil det utgjøre nærmere 85.000 kroner for Misjonstidende, opplyser Hauglid.
Han legger til at de nå drøfter hvilke konsekvenser dette vil få for NMS sitt hovedorgan. En kontingentøkning kan være en mulighet, men ingen ting er bestemt.
- Vi opplever Posten som veldig strenge i sine rutiner. Hvis vi for eksempel ikke leverer Misjonstidende inn til distribusjon på en helt nøyaktig dato, får vi straffeporto, og den utgjør 10.000 kroner (1 kroner pr. blad), sier Hauglid.

Fagpressen er bekymret

Administrerende direktør Even Trygve Hansen i Fagpressen er svært bekymret for Postens monsterporto. De har 230 medlemsblader med et samlet opplag på 4,2 millioner.
- Den økte portoen er meget dramatisk for fagbladene, som er den seriøse presse i Norge. Vi øker i opplag, men får straffen for at befolkningen sender færre brev og kort enn tidligere, sier Hansen til Dagen. Han mener at dette er en uhørt fremgangsmåte fra Postens side.
- Vi ønsker å endre på Postens konsesjonsvilkår, og det kommer en høring om denne saken til vinteren, forteller han.
- Betyr den kraftige portoøkningen at noen fagblader kan få problemer med sin eksistens?
- Det tror jeg vil skje på sikt. Enkelte papirutgivelser vil nok satse mer på et elektronisk alternativ med lesebrett eller skjerm. Men det er trist at Posten skjærer over sin beste gren, og tvinger blader over til andre former for utgivelser, svarer Even Trygve Hansen.


Strek

De kraftige portoøkningene gjelder også for tidsskrifter, og redaktør Asle Finnseth i magasinet Strek er en av dem som rammes.
- Dette legger stein til byrden for oss. Det er mot strømmen å starte et papirbasert tidsskrift i dag, og de kraftige portoøkningene gjør det ikke lettere, sier Finnseth.
Han regner med å betale omkring 126.000 kroner i portoutgifter i år, og med den nevnte økningen vil det bli omkring 19.000 kroner ekstra i 2012.
Finnseth frykter at det blir en langsiktig trend at trykte medier vil få problemer etter hvert, og må gi opp fordi det blir for dyrt å publisere dem.DAGEN