Koronaviruset diskriminerer ingen, men rammer alle likt, har enkelte hevdet. Det stemmer ikke, viser statistikken over døde i USA og Storbritannia. Foto: AP / NTB scanpix

Koronaviruset rammer minoriteter hardest

Koronaviruset diskriminerer ingen, men rammer alle likt, hevder enkelte. Det stemmer ikke, viser statistikken over døde i USA og Storbritannia.

Svarte briter med afrikansk bakgrunn har over tre ganger så høy risiko for å dø etter å ha blitt smittet av koronaviruset som hvite briter, ifølgeInstitute for Fiscal Studies (IFS).

Briter med pakistansk bakgrunn har 2,7 ganger høyere risiko for å dø, ifølge tankesmia, som har analysert dødsstatistikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Når man tar i betraktning at de fleste i minoritetsgruppene er relativt unge, synes antallet dødsfall å være uproporsjonalt, sier Ross Warwick i IFS tilThe Independent.

Flere forklaringer

Der er flere forklaringer på at viruset rammer mennesker med minoritetsbakgrunn hardere, mener professor Lucinda Platt ved London School of Economics.

Hun har deltatt i arbeidet med IFS-rapporten og viser til at mange med minoritetsbakgrunn har lavtlønte jobber, dårligere boforhold og dermed også høyere risiko for smitteeksponering.

Briter med minoritetsbakgrunn er også overrepresentert når det gjelder flere kroniske sykdommer, blant dem diabetes.

Overrepresentert

Britiske helsemyndigheter la i forrige uke fram tall som tydet på at også svarte med karibisk bakgrunn har tre ganger høyere risiko for å dø som et resultat av koronasmitte.

En analyse utført avThe Guardian i forrige måned, viste at briter med minoritetsbakgrunn var generelt overrepresentert med 27 prosent blant alle som til da var døde etter å ha blitt smittet i England.

Ifølge avisen hadde 19 prosent av de døde minoritetsbakgrunn, mens minoritetene de tilhørte bare utgjør 15 prosent av befolkningen i England.

Stor forskjell

Storbritannias statistiske sentralbyrå (ONS) har også lagt fram tall som viser stor forskjell på hvem som rammes hardest av viruset.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I områder av England der innbyggerne jevnt over har lav inntekt og utdanning, dårlig helse og der kriminaliteten er høy, har det vært 55 koronadødsfall per 100.000 innbyggere.

Områder der innbyggerne i gjennomsnitt har høy inntekt og utdanning, god helse og der kriminaliteten er lav, har 25 koronadødsfall per 100.000 innbyggere.

– Dette er noe som bekymrer oss, sier helseminister Matt Hancock til AFP.

Rammer ulikt

Også i USA rammer viruset høyst ulikt. Afroamerikanere og amerikanere med latinamerikansk bakgrunn er til dels kraftig overrepresentert blant dem som dør.

28 prosent av de drøyt 24.000 koronasmittede som hittil er døde i New York, var afroamerikanere, selv om denne gruppen bare utgjør 22 prosent av innbyggerne i delstaten.

34 prosent av de døde hadde latinamerikansk bakgrunn, mens denne gruppen utgjør 29 prosent av befolkningen, visertall fra helsemyndighetene i New York.

Hvite og innbyggere med asiatisk bakgrunn er til sammenligning kraftig underrepresentert blant de døde, viser statistikken.