Koptiske kirkeledere vil møte hat med kjærlighet

I skyg­gen av de blo­di­ge sam­men­stø­te­ne i Egypt er krist­ne kir­ker blitt an­gre­pet og plynd­ret. Li­ke­vel håper kirke­le­de­re på fre­de­lig sam­ek­sis­tens med den mus­lims­ke ma­jo­ri­te­ten.

I Hel­li­ge Ma­ria-kir­ken i Kafr Hakim, en øst­lig for­stad til Kairo, hen­ger røyk­luf­ten fort­satt tykt. Svid­de veg­ger vit­ner om hvor­dan mob­ben kom etter den mus­lims­ke kvelds­bøn­nen ons­dag og satte kir­ken i brann.

Men den lo­ka­le kirke­le­de­ren Bok­tor Saad for­tel­ler om hvor­dan det var deres mus­lims­ke na­bo­er som jagde vekk volds­stif­ter­ne og be­skyt­tet kirke­byg­get.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi må møte hat med kjær­lig­het, sier Saad til det svens­ke ny­hets­by­rå­et TT.

Kniv i hjer­tet

Emile er en mager liten mann med stokk og bril­ler. Han er an­satt i Hel­li­ge Ma­ria-kir­ken. Da han pluk­ket opp te­le­fo­nen ons­dag, hogg be­skje­den han fikk som en «kniv i hjer­tet».

«Nå bren­ner vi ned kir­ken», for­tal­te inn­rin­ger­ne, iføl­ge Emile.

Han sit­ter på en enkel pinne­stol med kir­kens svid­de veg­ger bak seg. I bak­grun­nen høres kor­sang fra en guds­tje­nes­te som er i gang. Han for­tel­ler om mob­ben som plynd­ret og her­jet.

- De kom etter den mus­lims­ke kvelds­bøn­nen, 200- 300 styk­ker. Vin­du­ene ble knust, de stjal alt de fant av verdi og slo i styk­ker alt det andre før de satte byg­nin­gen i brann, for­tel­ler han.

Mus­li­mer hjalp til

Mob­ben an­grep også kop­tis­ke bu­tik­ker og hjem. Flere kirke­gjen­ge­re an­kla­ger lo­ka­le mus­lims­ke le­de­re for å ha opp­ford­ret til an­gre­pe­ne.

Myn­dig­he­te­ne be­skyt­tet hel­ler ikke kirke­byg­get, men det gjor­de de mus­lims­ke na­bo­ene.

I Kafr Hakim har krist­ne og mus­li­mer all­tid bodd side ved side, og re­pre­sen­tan­ter for flere mus­lims­ke grup­per har be­kla­get det som har skjedd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det vik­tigs­te for oss nå er å utøve selv­di­si­plin, sier Bok­tor Saad.

Uklar fram­tid

Bok­tor Saad vet hvem som sto bak an­gre­pe­ne, men vil av­ven­te si­tua­sjo­nen. Noen av med­lem­me­ne i me­nig­he­ten kri­ti­se­rer myn­dig­he­te­ne som ikke mak­tet å be­skyt­te kop­ter­ne som ble an­gre­pet i skyg­gen av de vold­som­me sam­men­stø­te­ne mel­lom sik­ker­hets­styr­ker og til­hen­ge­re av den av­sat­te pre­si­den­ten, Mo­ha­med Mursi.

Saad vil ikke kri­ti­se­re myn­dig­he­te­nes hånd­te­ring, men sier at sik­ker­he­ten må for­bed­res. Nøy­ak­tig hvor­dan, er opp til myn­dig­he­te­ne.

- Om det fin­nes ster­ke ele­men­ter i lan­det som kan kon­trol­le­re si­tua­sjo­nen, kom­mer det til å bli rolig, sier han.

- Men hvor fin­nes et slikt su­per­men­nes­ke? spør han re­to­risk.

(©NTB)

Les også
Høyt spill i Egypt
Les også
Englevakt for Bibelselskapets hovedkontor