HVORFOR: - President Mubarak, under ditt styre blir koptiske kristne systematisk diskriminert. Hvorfor har du ikke gjort mer for å stoppe denne diskrimineringen? Er det fordi du ikke vet bedre, eller er det fordi du ikke bryr deg? Dette er et av spørsmålene president George W. Bush bli utfordret til å stille den Egyptiske presidenten.

Koptere ber Bush om hjelp

En amerikansk kopter-leder ber president Bush tale de kristnes sak når han møter Egypts president under sin rundreise i Midtøsten.

– President Mubarak, under ditt styre blir koptiske kristne systematisk diskriminert. Hvorfor har du ikke gjort mer for å stoppe denne diskrimineringen? Er det fordi du ikke vet bedre, eller er det fordi du ikke bryr deg?

Dette er ett av flere spørsmål Mounir Bishay, leder for Christian Copts of California, i et åpent brev utfordrer president Bush til å stille president Mubarak. De to statslederne møtes i løpet av Bushs rundreise i Midtøsten.



Utestengt fra stillinger

I Mubaraks regjeringstid har det skjedd stadig oftere at egyptiske kristne blir angrepet av muslimske naboer. Hvilke planer har Mubarak for å få slutt på dette? undres Mounir Bishay.

Ifølge nyhetsbyrået Christian Newswire stiller han også spørsmål om hvorfor kopterne, som utgjør mer enn ti prosent av Egypts befolkning, ikke har mer enn en knapp prosent av representasjonen i parlamentet.

– Og hvorfor er det ikke mulig for koptere å få enkelte høyere stillinger i det offentlige? spør han videre.

Den californiske kopterlederen ber dessuten president Bush spørre om hvorfor det er så vanskelig for kristne å få tillatelse til å bygge og reparere kirker, mens muslimene kan reparere moskeene sine uten problemer.



Kidnappede jenter

Et viktig spørsmål for Bishay er hvorfor Egypt ikke anerkjenner muslimers rett til å konvertere til andre religioner, mens man gjør ære på kristne som konverterer til islam.

Han ber også president Bush om å ta opp problemet med kidnapping av koptiske jenter og ber den amerikanske presidenten stille sin egyptiske kollega følgende spørsmål:

– Er du klar over at under ditt styre så er mindreårige koptiske jenter blitt kidnappet av muslimske menn og tvunget til å konvertere og gifte seg?



Lever i frykt

Samtidig skriver nettsiden freecopts.net at lederen for organisasjonen «Voice of the Copts», Ashraf H. Ramelah, har sendt et åpent brev til Egypts ambassadører i USA og Italia.

Han har sett seg lei på at representanter for egyptiske myndigheter bruker kopternes julefeiring som et utstillingsvindu mot Vesten når det gjelder Egypts religiøse mangfold.

– Disse offisielle besøkene blir alltid brukt til propaganda, hevder Ramelah og ber myndighetene om å snakke sant om kopternes situasjon.

– En gang var Egypt en stor sivilisasjon, men i dag leder diktaturet oss mot selvødeleggelse. Kopterne lever i frykt. Vi vet at uanset hva som skjer, så vil ingen beskytte oss, skriver han.


DM