Konservative kristne mister troen på Irak-krigen

Hvite konservative protestanter er i ferd med å miste troen på Irak-krigen, viser en ny meningsmåling utført av det kristne forskningssenterert Pew.

Målingen er dårlige nyheter for president George W. Bush, bare tolv dager før et valg der det ventes at demokratene vinner fram på grunn av den voksende motstanden mot krigen i Irak.

Hvite konservative protestanter er den viktigste av alle velgergruppene til Bush og republikanerne, og økende skepsis i denne gruppen er et alvorlig signal.

Ifølge Pew Research Center mener 58 prosent av de religiøse at det var riktig av USA å bruke makt for å styrte Saddam Hussein. Det er en markert nedgang fra september da 71 prosent mente det samme.

Målingen viser også at 48 prosent av de hvite religiøse mener at krigen fortsatt går bra, mot 61 prosent i september.

Synkende støtte for krigen etter hvert som stadig flere amerikanske soldater kommer hjem i likkister, er hovedgrunnen til at ekspertene mener at republikanerne kan miste flertallet i Kongressen.

Politiske aktivister blant de konservative religiøse har hittil stått last og brast med presidenten og krigen, og synkende støtte blant dem reflekterer følgelig hvor dypt skepsisen til krigen stikker i USA.

En av grunnene til at støtten blant de religiøse nå synker, kan være at mange av dem bor i sørstatene der det militære nærværet er stort, med mange baser og mange som er i uniform. Derfor kjennes virkningene sterkere.

(©NTB)