Gud alene æren: Ingen ting av det vi har vært med på kunne skjedd uten Gud, sier Steinar Harila. Foto: Dagen-arkiv

Kongens sølv til Steinar Harila

Fredag kveld fikk evangelist Steinar Harila tildelt kongens fortjenestemedalje i sølv for sitt mangeårige arbeid i Russland. Han gir æren til Gud.

 - Kona mi, Alfhild, har formulert det vi holder på med slik: Av Guds nåde, til Guds ære. Det er bra å takke hverandre og gi hverandre oppmuntring, men vi må aldri glemme å gi æren til Gud. Og hvis noen skulle ha grunn til å være takknemlig for kone og familie, så har i alle fall jeg det, sier Steinar Harila.Gledessjokk
Steinar Harila har reist rundt og delt Guds ord fra 1964, men fikk medaljen først og fremst for det mangfoldige og store arbeidet gjennom stiftelsen Hjelp til Russland. Hanne Risvold og styret i stiftelsen har i hemmelighet søkt om en utmerkelse. Selv ante Steinar Harila absolutt ingen ting da han fredag var på det han trodde var en vanlig samling i stiftelsen.- Alle fikk beskjed om å reise seg for noen innbudte gjester. Så kom ordføreren i Kristiansand og hele familien min inn døra. Det var et sjokk, for å si det rett ut. Tenk at hele familien var der, i tillegg kom sangevangelistene Marit og Irene, smiler han.Ordføreren fortalte at han var der på oppdrag for kongen og foretok utdeling av medaljen. Steinar skal selv få møte kongen og ta en prat med ham.- Det blir sikkert veldig fint å hilse på kongen vår, men jeg ser mer frem til å hilse på Kongenes konge. Dette sa jeg også da jeg fikk medaljen. Og hvis Gud var her synlig til stede var det han som skulle fått den medaljen. Ingen ting av det vi har vært med på, i alle fall ikke i denne dimensjonen, kunne skjedd uten Gud. Det er ikke bare fine ord, det er helt virkelig, sier Harila og forteller om et arbeid som har vokst seg stort. De driver blant annet et sosialkontor i en russisk by, som er det eneste i denne byen.Myndighetene har skriftlig spurt dem om å ta seg av sosialtjenesten. Suppekjøkken, et senter for hjemløse barn og et barnesykehus, er også noe av det som er en del av arbeidet. - Vi er utsendt av Gud for å hjelpe på det humanitære plan. Den humanitære hjelpen er en plogspiss til å dele evangeliet. Vi er rause med det humanitære og vi er dobbelt så rause med evangeliet. Det er smekkfullt når vi samler mennesker for å forkynne, forteller han.
- Vi har blant annet satset mye på fengselsarbeid og vi har fått brev fra fanger som skriver at i noen fengsler er nesten alle fangene blitt kristne.Guds verk
Harila og hans medarbeidere opplever at de er med på et eventyr, der Gud absolutt har regien. De bygger nå en barnelandsby med 24 leiligheter, der husene i seg selv til sammen koster ti millioner kroner.Det skal også være en fabrikkhall, der det videre kan bli bygd hus som kan selges. Dette skal skape arbeidsplasser til familiene som flytter inn i leilighetene og til området rundt. Det er etter modell fra Hans Nielsen Hauge og myndighetene er begeistret.- En av entreprenørene har også fått åpenbaring av Gud om at det skal være et bedehus på området. Det er ikke noe som er vanlig i Russland. Han har tegnet bedehuset selv og forsamlingslokalet skal også være gymsal for barna i barnelandsbyen, sier Steinar Harila og bare ler, han merker at dette er ferdiglagt. 
- Dette kan ikke Steinar eller noen annen få til. Dette er Guds verk. Gud er stor og han er god. Det er stort å se hva Gud kan gjøre gjennom enkle mennesker, sier en takknemlig Steinar Harila.
Tenker så Steinar Harila snart å trappe ned?- Jeg har booket timeplanen frem til 2015 i alle fall, smiler han. 
- Dette er et kall og det kallet er det ikke lett å hoppe ut av, i alle fall ikke for meg. DAGEN