Dronning Elizabeth feirer diamantjubileum.

Kongelige kontroverser i London

Dronning Elizabeth har invitert statsoverhoder fra hele verden til feiring i London fredag.

Kinkige spørsmål om politikk og menneskerettigheter truer med å overskygge det som skulle være en storslått hyllest til den britiske dronningen og hennes 60 år på tronen.

Kong Harald og dronning Sonja har i likhet med en rekke kongelige fra hele verden takket ja til å delta i fredagens lunsj på Windsor Castle og gallamiddagen senere på dagen ved Buckingham Palace.

Det spanske kongeparet holder seg derimot unna.

Takker nei

Kong Juan Carlos av Spania gjennomgikk nylig en hofteoperasjon og har dermed gyldig fravær.
Dronning Sofia sto derimot på gjestelista, men har valgt å avslå invitasjonen i protest mot at britene nekter å gi slipp på Gibraltar.
Det spanske kongehuset har avlyst besøket, melder det spanske nyhetsbyrået EFE.

Spanske myndigheter bekrefter dette og opplyser at dronning Sofia har avlyst besøket i London i tråd med regjeringens ønske, melder nyhetsbyrået DPA.

Gibraltar-strid

Bakgrunnen for den oppsiktsvekkende protesten er at prins Edward og hans Sophie i anledningen dronningens jubileum planlegger å besøke Gibraltar i juni.

Spania krever suverenitet over Gibraltar, som har vært styrt av britene siden 1713 og som har vært såkalt britisk kronkoloni siden 1830.
Spania og Gibraltar har også en fiskestrid gående, men dronning Sofias avlysning skal ikke ha direkte sammenheng med denne.

Kongen av Bahrain

Mens dronning Sofia vekker oppsikt med sitt fravær, vekker andre oppstyr med sitt nærvær. Mest strid vekker det at kongen av Bahrain ifølge kilder ved hoffet skal delta på den offisielle lunsjen. Han er trolig også på gjestelisten til gallamiddagen på Buckingham Palace samme kveld.

Ifølge Daily Mail kan dette føre til protester fra menneskerettsaktivister, som reagerer på regimet til kong Hamad bin Isa Al Khalifa. Kongefamilien i golfstaten har slått hardt ned på demonstrasjoner blant folket som ønsker demokrati.

Unngikk bråk

Da prins William og Kate Middleton giftet seg i fjor, var kronprinsen fra Bahrain på listen over inviterte, men han trakk seg fra festlighetene noen dager før bryllupet 29. april. Det skal ha vært for å unngå demonstrasjoner og oppstyr.

Kronprinsen anses for å være arkitekten bak den blodige og brutale måten demonstrasjonene i hjemlandet er blitt slått ned på. Kongefamilien i Bahrain har direkte kontroll over politiet, hæren og sikkerhetsstyrkene i landet.

Den greske kongefamilien har Buckingham Palace derimot valgt å ikke invitere. Dette skal være fordi det ville vært en fornærmelse mot Hellas å invitere ekskong Konstantin og hans familie, som lever i eksil i London i håp om en dag å vende tilbake til middelhavslandet.

(NTB)