Kong Harald snakket om livets høst

Årets gang kan lett gi assosiasjoner til eget livsløp, påpekte kongen i lunsjtalen sin under statsbesøket i Finland.

Det er kongeparets tredje statsbesøk til Finland, de siste var i 1993 og 2007. Etter velkomstseremonier og flere møter tirsdag var det lunsj, der kong Harald takket for maten i en liten tale. Han påpekte at det første statsbesøket var på våren, det neste om sommeren og årets besøk faller altså på høsten:

– Årstidene – fra vår til tidlig høst – er nok helt tilfeldige. Ellers kunne de jo lett gitt assosiasjoner til vårt eget livsløp, filosoferte han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Med på statsbesøket er utenriksminister Børge Brende (H), næringsminister Monica Mæland (H), helseminister Bent Høie (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Kongeparet fikk også spørsmål omtalen kong Harald holdt i forrige uke. Se video (fra NRK):

 

Samarbeid i nord

Besøket vil i stor grad dreie seg om framtidens løsninger innen helse, kunnskap og økonomi, med stor vekt på forskning og teknologi. Mulighetene for økt samarbeid skal utforskes. I en felles kronikk i Nordlys tirsdag, skriver Brende og hans finske motpart, Timo Soini, at landenes innbyggere i nord i flere sammenhenger har mer til felles med hverandre enn med egne landsmenn lenger sør. For eksempel ligger nabolandenes byer og transportårer ofte nærmere enn landenes egne. Det kan være mye å tjene på samarbeid nettopp der, utveksling av arktisk kompetanse og mobil arbeidskraft på tvers av grensene:

– Våre nordlige landsdeler kan bli verdensledende innen bærekraftig og kunnskapsbasert vekst.

Forsvarsutfordringene er også felles:

– I dagens mer krevende internasjonale sikkerhetssituasjon, herunder utviklingen i Russland, er det svært viktig at dialogen i nordområdene fortsetter.

Les også:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

Varm mottakelse

Første dag av et statsbesøk preges av offisielle velkomstseremonier og møter, samt kransenedleggelse og offisiell middag. Etter den innledende seremonien hilste kongeparet og det finske presidentparet, president Sauli Niinistö og kona Jenni Haukio, fra balkongen, noe folkemengden visste å sette pris på.

– Dronningen og jeg kommer stadig tilbake til Helsingfors og blir like begeistret hver gang. Felles for alle besøkene har vært den varme mottakelsen vi har fått i Helsingfors by, sa kongen i lunsjtalen etterpå.