Russiske kommunister marsjerer mot Den røde plass i Moskva for å legge ned krans på Josef Stalins grav på 130-årsdagen for hans fødsel mandag. Kommunistene vil ha offisiell stans i kritikken mot Stalin, for at russerne skal få tid til å tenke over det som kalles de gode sidene ved hans styre. Dagens russiske ledere har fordømt Stalins regime i det daværende Sovjetunionen.

Kommunister vil stanse kritikk mot Stalin

Russlands kommunistparti vil at regjeringen skal gi ordre om pause i kritikken mot Josef Stalin. Pausen skal brukes til å feire 130-årsdagen for den sovjetiske diktatorens fødsel.

Representanter for kommunistpartiet la mandag ned blomster på Stalins grav ved muren rundt Kreml i Moskva. Menneskerettsforkjempere protesterte og minnet om at Stalin har skylden for millioner av sovjetborgeres død. - Vi ønsker at folk skal minnes Stalin som landsfader, tenker og patriot, sa Ivan Melnikov, som er nestleder for kommunistpartiet. Derfor burde mandagen være fri for kritikk mot hans minne og i stedet brukes til refleksjoner over de gode tingene han gjorde, mente Melnikov. Men menneskerettsorganisasjonen Memorial mener Russland ennå ikke har tatt et virkelig oppgjør med de ubehagelige delene av sin fortid. En leder for den russiskortodokse kirke, erkebiskop Ilarijon, har nylig stemplet Stalins regime som et «skrekkvelde». Josef Stalin styrte Sovjetunionen diktatorisk fra slutten av 1920-tallet og fram til sin død i 1953. Selv om dagens russiske ledere har fordømt hans styre, viser meningsmålinger at mer enn en tredel av russerne har et positivt syn på Stalin. (©NTB)