Kommunalt bruktkjøp til flyktninger

Flere kommuner kjøper brukte ting til flyktninger fra gjenbruksbutikker som drives av misjonsorganisasjoner.

Tallene som Dagen har innhentet fra sentrale aktører på gjenbruk i Kristen-Norge, viser at omsetningen stiger hvert år. En av årsakene er at det stadig opprettes nye butikker, og atNAV og ulike kommuner kjøper brukte møbler og annet til flyktninger.

NLM ogNMS fikk i fjor et overskudd på nær 45 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stor hjelp for kommune

Vi er på besøk hos NLMs gjenbruksbutikk på Rennesøy utenfor Stavanger. Her møter vi Linda Voll Lilleheim, som er ansatt i kommunen i en tverrfaglig tjeneste for å integrere flyktninger.

– Denne gjenbruksbutikken er en stor hjelp for kommunen når vi skal kjøpe inn ting til flyktningene. Vi har innredet mange leiligheter til en kostnad på mellom 1.500 og 2.000 kroner, forteller Voll Lilleheim til Dagen.

LES:Tjener gull på slitte gensere

Hun legger til at de sparer også masse tid ved å bruke den lokale gjenbruksbutikken fremfor å reise til Stavanger. Men for å finne gryter og sengetøy må hun ofte til byen.

Sparer mye penger

– Vi sparer også mange penger når vi kan kjøpe brukt, og sentrale personer i kommunen gir god respons på disse innkjøpene, sier Linda Voll Lilleheim.

– Men vi kjøper ikke hva som helst. Det er viktig at møblene er skikkelige og solide, legger hun til.

Det bor omkring 50 flyktninger i Rennesøy, og de fleste kommer fra Somalia, Sudan, Syria og Eritrea. Det er planen at kommunen skal ta imot 20 nye flyktninger i løpet av året.

– Kommer også flyktningene hit til butikken og gjør egne innkjøp?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ja, det gjør mange av dem. Det er veldig gunstig å kjøpe brukte ting som tepper og leker til barna. Men de kjøper lite brukte klær, svarer Voll Lilleheim.

Bekrefter ny trend

Daglig leder Bjarte Rydland i NLM Gjenbruk bekrefter den nye trenden.

– Vi opplever at det kommer representanter fra NAV og kommunene til mange av våre butikker på jakt etter møbler til flyktninger. Våre nye landsmenn kommer også selv til gjenbruksbutikkene for å kjøpe brukte ting til en leilighet som skal møbleres. Dette har vært en økende tendens ikke minst siden i høst, forteller Rydland.

LES OGSÅ:Foreslår salg av nye bøker i gjenbruksbutikker

Han er veldig godt fornøyd med fjoråret, da NLM Gjenbruk omsatte for omkring 50 millioner, og overskuddet var på nærmere 24 millioner kroner.

– Vi hadde et hektisk år i fjor siden vi startet fem nye butikker, flyttet fire til større og bedre lokaler og utvidet tre butikker. I tillegg gjennomførte vi en omprofilering av hele kjeden med ny logo, og måtte kjøpe flere nye biler til virksomheten, forteller Bjarte Rydland.

Honnør til frivillige

NLM Gjenbruk har allerede startet en ny butikk i år, og den ligger på Askøy.

– Dette er den 35. butikken vår, og starten var lovende. I løpet av tre timer på åpningsdagen var det nærmere 40.000 kroner i omsetning, sier daglig leder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han legger til at i år vil NLM satse mest på å følge opp sine butikker og konsolidere stillingen. Det er totalt 1.600 frivillige i disse gjenbruksbutikkene.

– Jeg ønsker å gi honnør til disse viktige medarbeiderne, som legger ned en enorm innsats og er årsaken til at det går så bra med gjenbruksbutikkene våre, sier Bjarte Rydland.

Godt fornøyd i NMS

NMS Gjenbruk kan også se tilbake på et godt år i fjor. De hadde ved årsskiftet 47 butikker, som omsatte for 40 millioner kroner. Overskuddet til misjonen ble på over 20 millioner kroner.

– Vi er veldig godt fornøyd, for både omsetning og overskudd økte mer enn forventet, sier daglig leder Helge Hiim.

Han viser til at i en tid der de ordinære gaveinntektene stagnerer og går nedover, er utbyttet fra gjenbruksbutikkene veldig viktig.

– Disse inntektene er med og redder misjonsøkonomien i NMS, for mellom 20 og 25 prosent av de totale gaveinntektene kommer fra gjenbruksbutikkene, sier Hiim.

Flere butikker

NMS Gjenbruk har allerede planer om å starte to nye butikker i år, og det kan bli flere. Dette betyr at NMS i løpet av 2016 kan passere totalt 50 butikker, og det er omkring 1.800 frivillige medarbeidere som legger ned en stor innsats.