Oslo 20131128. Som riksrevisor kom Jørgen Kosmo ofte med sylskarp kritikk. Mandag kom meldingen om at han er død, 69 år gammel. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kolleger hyller tidligere stortingspresident Jørgen Kosmo

Jørgen Kosmo som satt på Stortinget i 20 år, var en «bauta i politikken», mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Hele det politiske Norge hedrer minnene om Jørgen Kosmo, som jeg vil si var en bauta i politikken, understreker Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre overfor NTB.

Mandag formiddag ble det kjent at den tidligere stortingspresidenten og Ap-politikeren Jørgen Kosmo er død, etter en tids sykeleie. Kosmo ble 69 år gammel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jørgen var syk. Men gode partikolleger som hadde kjent ham lenge, hadde nær kontakt inntil det siste, forklarer Gahr Støre som først meldte ifra om dødsfallet på Twitter.

–Våre tanker går til hans nærmeste, skrev han.

– Vil bli dypt savnet

NATOs generalsekretær og tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg var raskt ute på Twitter med kondolanse mandag.

– Jørgen Kosmo vil bli dypt savnet. Han kombinerte det prinsipielle med det praktiske. En sjelden politisk håndverker, skrev Stoltenberg.

Statsminister Erna Solberg (H) takker Kosmo for jobben han har gjort.

LES OGSÅ: Støre avviser ekstra asylkvote fra Italia

– Trist melding at Jørgen Kosmo er død. Han hadde glimt i øyet og i replikken, skriver Solberg på Twitter.

– Var seg selv

Jørgen Hårek Kosmo, opprinnelig utdannet som tømrer, satt på Stortinget i 20 år, fra 1985 til 2005, de siste fire årene som stortingspresident.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han var forsvarsminister i Brundtland-regjeringen 1993–1996 og fortsatte i Jaglands regjering fra 1996–1997. Han var også arbeids- og administrasjonsminister i Stoltenberg I-regjeringen fra 2000–2001.

– Det var et bredt lerret som han klarte å dekke på en fremragende måte. Han var en person som det var lett å snakke med. Han kom i kontakt med folk og var respektert på tvers av partiskillene, forteller Støre.

LES OGSÅ: Stortinget kan lukke dørene for terrorrapport

Fra Horten til Stortinget

Kosmo startet sin politiske karriere i Horten, der han var ordfører og vararepresentant til Stortinget for Vestfold tidlig på 80-tallet, før han ble fast innvalgt på Stortinget. Støre forteller at han hadde gleden av å få hans råd og personlige støtte.

– Han kunne være både kritisk og støttende fordi han ville hjelpe og bidra. Det er fint i politikken – at det er sånn at du kan få de rådene, påpeker Støre.

– Også hadde han denne egenskapen med å være seg selv, legger Ap-lederen til.

– Modig riksrevisor

I 2005 mottok han som første stortingspresident i nyere tid storkorset av St. Olavs Orden for sin embetstjeneste. Samtidig fikk han storkorset av den svenske Nordstjerneordenen.

Samme år ble den markante nordlendingen utnevnt til riksrevisor, en stilling han hadde til 2013. Der ble han kjent for ikke akkurat å pakke inn kritikken. Både Nav, psykiatrien, veivesenet, oljefondet og Norsk Tipping var blant dem som fikk oppleve den frittalende riksrevisorens filleristing.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Riksrevisor Per-Kristian Foss (H) roser sin forgjenger overfor VG.

– Som riksrevisor var Jørgen en modig mann på vegne av institusjonen. Han var viktig for å gjøre revisjonsrapporter kjent og forståelige. Det er utrolig mange med arbeid i Riksrevisjonen som vil huske og savne Jørgen. Han var det mange vil kalle en likandes kar, sier Foss til avisa.

Les også
Flertall av KrFs fylkesledere åpner for Ap-samarbeid
Les også
– Tilgivelse og toleranse blir viktigst i valgkampen
Les også
Høyre, Frp og støttepartiene har mistet 284.000 velgere
Les også
Støre avviser ekstra asylkvote fra Italia
Les også
Helseministerens sokker