– Kollaps truer svensk rettssystem

Svensk politi advarer mot at landets rettssystem kan bryte sammen som følge av trykket fra flyktningstrømmen, kriminelle bander og religiøs ekstremisme.

Det er politiinspektør Lars Alvarsjö i Stockholm somskriver dette i et debattinnlegg i avisen Svenska Dagbladet.

Han viser til at med sine 20.000 politifolk er Sverige blant landene i Europa som har færrest politiansatte i forhold til innbyggertallet. Han mener at politistyrken burde vært på 30.000.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Alvarsjö viser til at en rekke hendelser det siste halvåret har påvirket politiets muligheter til å utføre sitt samfunnsoppdrag.

Stor ekstrabelastning

Flyktningkrisen og terrortrusselen har medført en stor ekstrabelastning for politiet. Store ressurser har blitt avsatt til å utføre overvåkningsoppdrag og utlendingskontroller. Politifolk fra Stockholm har for eksempel blitt beordret til å tjenestegjøre i Sør-Sverige med grensekontroller og flyktningmottak.

I tillegg til disse oppgavene skal politiet ha beredskap i forbindelse med idrettsarrangementer, statsbesøk, Nobelprisutdelingen og demonstrasjoner, for å nevne noe, påpeker politiinspektøren.

Mer enn politiet

Lars Alvarsjö påpeker at det ikke er tilstrekkelig bare å ansette flere politifolk. Man blir tvunget til å ta et overblikk på hele det svenske rettssystemet.

– Samfunnets muligheter til å angripe kriminaliteten forutsetter at hele rettskjeden fungerer. I dag har vi et stort antall såkalte yrkeskriminelle. De fleste av dissa har en historie med langvarig missbruk og kriminalitet. De finansierer sitt missbruk ved å begå lovbrudd på heltid.

– Andre blir med i kriminelle utenlandske grupper som reiser inn i Sverige for å begå forbrytelser. Dissa gruppene har i dag i stors grad blitt immune mot straffer. Påtalemyndigheten klarer ikke den store arbeidsbyrden som disse gruppene skaper. I stedet for å arrestere og fengsle disse menneskene, så ender det med påtaleunnlatelse i størsteparten av de utførte forbrytelsene, skriver politilederen.

«Katastrofe»

Den danske avisenKristeligt Dagblad refererer til Magnus Ranstorp, som forsker på terror og radikalisering ved det svenske forsvarsakademiet. Han støtter politiets vurdering av situasjonen og mener at den er en katastrofe.

– I de verste områdene har ekstremister overtatt, mens svenskene apatiske ser på. Hele rettsfølelsen og tryggheten er truet av at politiet holder på å bukke under. Og det ser bare ut til at bli verre, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ranstorp mener at årsaken til problemene er på finne i årtiers avfeining av utfordringene i bydeler med stor innvandrerbefolkning med høy arbeidsledighet og lavt utdanningsnivå, og er kriminalitet og radikalisering har gode dager.

– Politiets situasjon er et symptom på et større samfunnsproblem der skillene er blitt enorme uten at det blir reagert. Den vanlige svensken sitter i sentrum av storbyene og nekter å se hva der skjer. I deres verdensbilde finnes det ingen problemer, sier forskeren.

Total desperasjon

Paulina Neuding, samfunnsdebattant og skribent i Svenska Dagbladet og Göteborgs-Posten, er enig med terrorforskeren.

Hun sier i følge den danske avisen at det er nytt at politiet advarer åpent mot situasjonen. Det uttrykker en total desperasjon for den farlige utviklingen i de radikaliserte drabantbyene der man må bruke skuddsikker vest for å hjelpe syke mennesker.

Si din mening i kommentarfeltet nederst på siden - ogfølg også debatten på våre Facebook-sider.

Les også: