Knapp borgerlig ledelse dagen før valget i Sverige

Fredrik Reinfeldt (Moderaterna) kan bli sveriges nye Statsminister.

Den borgerlige alliansen har en knapp ledelse på alle tre meningsmålinger dagen før valget i Sverige.

Selv er den borgerlige alliansen, som består av Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet og Centerpartiet, opptimister. PåModeraternas hjemmesider er det montert en klokke som teller ned til maktskifte i den svenske regjeringen.

- Det kjennes faktisk bra. Jeg merker at mange er interessert i oss og det er gøy å møte velgerne. Nå vil vi virkelig få menneskers tillit til å forbedre og utvikle Sverige for alle, sier Reinfeldt rett før velgerne skal si sitt.

Fortsatt usikkre
Men fortsatt er det mange av velgerne som ikke har bestemt seg.
Mellom hver fjerde og hver femte velger er fortsatt usikre, viser målingene som offentliggjøres lørdag.

Målingene for avisene Dagens Nyheter og Dagens Industri viser begge at den borgerlige alliansen har en knapp ledelse over det rødgrønne alternativet. Det samme gjør en tredje måling.

I målingen Synovate Temo har gjort for Dagens Nyheter, får de borgerlige en samlet oppslutning på 49,7 prosent. Det er en svak oppgang og 4,4 prosent høyere enn det rødgrønne alternativet, som ledes av statsminister Göran Perssons sosialdemokrater. De rødgrønne får støtte fra 45,3 prosent av velgerne som er intervjuet i rundspørringen.

På denne målingen har også det innvandringsfiendtlige partiet Sverigedemokratene en klar framgang, til 2,8 prosent.

I næringslivsavisen Dagens Industris måling er det jevnere. Der får de fire borgerlige partiene til sammen 48,9 prosent, mens Socialdemokraterna og partiets støttespillere Miljöpartiet og Vänsterpartiet samlet får 46,8 prosents oppslutning.

I Sifos måling for Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten og Skånska Dagbladet leder den borgerlige alliansen med 48,5 prosent mot 45,9 prosent til sosialdemokratene og deres samarbeidspartier. På fredagens måling var det omvendt, da hadde regjeringssiden en knapp ledelse.

Norsk interesse
Valgkampen i Sverige følges med stor interesse også i Norge. KrF-leder Dagfinn Høybråten vil være til stede i den svenske søsterorganisasjonen Kristdemokraternas valgvake i Stockholm.

Lørdag var det finale i Kristdemokraternas valgkamp i Stockholm. Og som i norske KrF, står familien i sentrum.
- Kristdemokraterna og aliansen for Sverige vil befrie barnefamiliene fra sosialdemokratisk formynderpolitikk med hjelp av barn-omsorgspenger og muligheten til kommunale omsorgsbidrag. Det skal gi foreldre mulighet til mer tid med barna og større makt over sin egen hverdag, sa Kristdemokraternas partileder Göran Hägglund i Stockholm lørdag formiddag.

Raymond Haslien