DISSENS: - Jeg støtter ikke regjeringens forslag om å utvide adgangen til assistert befruktning og har derfor tatt dissens, bekrefter kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).

Kleppa og Navarsete tar dissens i ekteskapsloven

For første gang i den rødgrønne regjeringens historie har statsråder tatt dissens i Statsråd.

To av Senterpartiets statsråder tok fredag dissens på forslaget i den nye ekteskapsloven om å gi lesbiske adgang til assistert befruktning.

- Jeg støtter ikke regjeringens forslag om å utvide adgangen til assistert befruktning, bekrefter kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) til NTB.

Hennes partifelle, samferdselsminister Liv Signe Navarsete tok også dissens på punktet om assistert befruktning i regjeringens forslag til ny ekteskapslov. De to statsrådene støtter de øvrige punktene til ny ekteskapslov.



Første dissens

Det er første gang i den rødgrønne regjeringens historie at statsråder har tatt dissens, bekrefter kommunikasjonssjef Trude Måseide overfor NTB.

I Soria Moria-erklæringen slås det fast at Senterpartiets representanter i regjeringen og på Stortinget er fristilt i saken om kjønnsnøytral ekteskapslov.

Blant de elleve Senterparti-representantene på Stortinget er det trolig mellom tre til fem motstandere. »n av dem er Rune Skjælaaen som er motstander av hele den nye ekteskapsloven, mens Inger Enger går imot det omstridte punktet om assistert befruktning.



Endrer lovverket

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) foreslår en ny kjønnsnøytral ekteskapslov, som innebærer at homofile kan inngå ekteskap, at de skal få rett til å bli vurdert som adoptivforeldre og at lesbiske ektefeller og samboere skal få samme adgang til assistert befruktning som heterofile. Kirken og trossamfunn får videre en rett, men ikke en plikt, til å vie homofile.

Som en del av reformen vil regjeringen foreslå endringer i adopsjonsloven, bioteknologiloven og barneloven. Samtidig vil partnerskapsloven bli foreslått opphevet.

Flere av forslagene til ny ekteskapslov er trolig sikret et flertall i Stortinget, men det er usikkert om det er flertall for at lesbiske skal få adgang til assistert befruktning.


NTB