Ine Marie Eriksen Søreide og USAs ambassadør til Norge, Barry B. White. (Foto: Silje Rognsvåg)

Klart for regjeringsskifte

De ikke-sosialitiske partiene har vunnet valget. Nå gjenstår det å se hvor store partiene blir, før de skal inn i regjeringsforhandlinger.

Paul Joakim Sandøy, leder i Unge Høyre, er strålende fornøyd med resultatet så langt.

- Det ser veldig, veldig bra ut. Vi kryper bare oppover . Syretesten var om vi fikk borgerlig flertall. Nå er spenningsmomentet hvor stort flertallet blir, og hvor mange unge som kommer inn på Stortinget. Det er mange unge på vippen rundt om i landet. Vi kan få inn mellom fire og åtte personer fra Unge Høyre, sier Sandøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høyre fikk 28,3 prosent ved skolevalget. Sandøy påpeker at Høyre nå ligger an til å få litt lavere oppslutning i stortingsvalget.

- Det har aldri skjedd før. Det ser ut som at det er de unge som bærer Ernainn i regjeringskontorene. Tidligere har Høyre vært svakere blant unge enn de eldre.

Høyre-folket ser TV-overføring fra Frps valgvake, der partileder Siv Jensen spankulerer seiersikker på scenen, med stolt mine og «vinnertale». Det klappes og jubles blant Høyre-politikerne.

Ine Marie Eriksen Søreide står sammen med USAs ambassadør til Norge, Barry B. White, som også har besøkt Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet.

- Det viktigste er at vi får et ikke-sosialitisk flertall, sier Søreide. Hun er spent på hvor stort Høyre blir til slutt.

Søreide vil ikke svare på hvilken statsrådspost hun kunne tenke seg, selv om en rekke medier rekner med at hun vil ende opp med for eksempel utenriksdepartementet.

- Jeg er stortingsrepresentant, og det vil jeg fortsette å være. Det er vi alle nå, og det viktigste nå er at det kommer inn mange nye folk. På siste måling fikk vi 50 mandater, og i dag har vi 30. Det er en enorm økning.

- Hvor viktig er det at alle de fire ikke-sosialistiske partiene blir med i en regjering?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Alle partiene har forpliktet seg til å sette seg ned og forhandle, og alle har sagt at dersom det blir et flertall, blir det regjeringsskifte. Det synes jeg er bra. Det vil også skape dynamikk i forhandlingene, sier Søreide.

- Erna blir i hvert fall statsminister. Høyres mål er at alle fire partiene er med, sier Torger Ødegård, byråd for kunnskap og utdanning i Oslo.