Klart for ny palestinsk regjering

Hamas og Fatah er enige om en felles palestinsk regjering, som vil bli presentert av president Mahmoud Abbas innen torsdag, opplyser en tjenestemann i Fatah.

Etter sju år med ri­va­li­se­ren­de pa­le­stins­ke makt­ha­ve­re på Vest­bred­den og Gaza­stri­pen tar par­te­ne der­med et vik­tig skritt på vei mot for­soning.

- Vi har av­slut­tet for­hand­lin­ge­ne om en na­sjo­nal en­hets­re­gje­ring. Kunn­gjø­rin­gen vil komme fra pre­si­den­ten i løpet av et par dager, sier Azzamal-Ah­med fra Fatah.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den nye re­gje­rin­gen skal bestå av uav­hen­gi­ge te­kno­kra­ter. 

Det var 23. april at Den pa­le­stins­ke fri­gjø­rings­or­ga­ni­sa­sjo­nen (PLO), som er do­mi­nert av Fatah, over­ras­ken­de un­der­teg­net en for­sonings­av­ta­le med isla­mis­tis­ke Hamas. Iføl­ge av­ta­len skul­le par­te­ne bli enige om en fel­les re­gje­ring i løpet av fem uker.

Re­gje­rin­gen vil kunne bane vei for valg på ny na­sjo­nal­for­sam­ling og pre­si­dent.

For­hol­det mel­lom Hamas og Fatah har vært pre­get av fiend­skap etter at Fatah ble kas­tet ut av Gaza­stri­pen av Ha­mas-lo­ja­le styr­ker i 2007. Siden har de to or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne styrt hvert sitt pa­le­stins­ke om­rå­de.

De to grup­pe­rin­ge­ne sig­ner­te for­sonings­av­ta­ler både i 2011 og 2012, men ingen av dem fikk noen prak­tisk be­tyd­ning.

©NTB