ENDELIG FREMME: To og et halvt års forberelser har ført frem til generalforsamlingen som starter i dag. Til venstre komitemedlem Audun Mosevoll med ansvar for informasjon og til høyre komiteleder Kari Sørheim.

Klare for storinnrykk

Samlivsetikk, miljøvern og ledervalg er noen av stikkordene når generalforsamlingen i NMS starter i kveld.

To og et halvt års forarbeid blir testet når 1.800 påmeldte sammen med flere hundre lokale besøkende i kveld inntar Bergenshallen og starter den 57. generalforsamlingen i Det Norske Misjonsselskap.

Da DagenMagazinet besøkte hallen i går formiddag pågikk de siste forberedelsene for fullt, men både informasjonsleder Trond Hjorteland og hovedkomiteleder Kari Sørheim meldte om hvilepuls.

Over 200 frivillige er med og bidrar til at det svært omfattende arrangementet blir så godt gjennomført som mulig. Bergenshallen med det nåværende oppsettet plass til rundt 3.000 mennesker, og Hjorteland uttrykte en viss spenning knyttet til hvor mange som kommer i tilegg til de påmeldte.

Parallelt med forhandlingene på dagtid arrangeres det en hel rekke forskjellige seminarer som bidrar til at generalforsamlingen også får et tydelig sommerstevne-preg. Nærmere 300 barn er også ventet til arrangementet, og det er opplegg for både barn og ungdommer i flere forskjellige aldersgrupper.



- Gud styre demokratiet

For Kari Sørheim fikk den siste perioden med forberedelser en ekstra dimensjon da hun til slutt takket ja til å stille som styrelederkandidat. Hun har ledet hovedkomiteen for arrangementet, og forberedelsene har dermed fått en ekstra dimensjon.

Hun mener imdlertid at hun og den andre kandidaten, Kjell Erfjord fra Moi i Rogaland, på mange områder er relativt like.

- Nå må Gud styre demokratiet slik at NMS får den lederen organisasjonen trenger, sier hun.



- Klassisk syn

Blant de store spørsmålene i årets forhandlinger er det samlivsetiske dokumentet som blir lagt frem i forbindelse med generalforsamlingen.

Trond Hjorteland tror ikke dette blir siste gang man diskuterer homofilispørsmålte, og påpeker at mens noen mener NMS har gitt for stor åpning for et teologisk syn tilsvarende det fjorårets kirkemøte gikk inn for, mener andre det motsatte.

- NMS står på det samme klassiske synet som NLM og andre, men vi formulerer oss litt annerledes. Verden er ikke ideell selv om vi skulle ønske det, sier han.



Urfremføring

I tillegg til Bergenshallen og Turnhallen like ved, vil deltakerne også benytte seg av Slettebakken kirke og Baptistkirken som begge ligger omkring 100 meter fra Bergenshallen. I tillegg blir det konsert på Fløien og i Johanneskirken. Sistnevnte er en urfremføring av forestillingen «Guds drøm» av Anders Rønningen og Ole Paus.

Man har gjester fra drøyt 10 land, i tillegg til en del privat besøkende. Blant gjestene er den pakistanske biskopen Mano Rumalshah og koret Mala•ka fra Kamerun.



Åpner for pressen

Generalforsamligen skal ta stilling til landsstyrets treårsmelding og stratgimeldingen «Guds draumÝ for perioden 2009-2011 og dessuten protokollkomiteens rapport drøfte endringer av grunnreglene og dessuten velge både landsstyreleder, protokollkomite, valgkomite og to landsstyremedlemmer.

Trond Hjorteland tror mange vil ha interesse for å lære mer om hva moderne misjon er i dag, og nevner også at regionstrukturen trolig vil bli gjenstand for debatt.

Generalforsamlingen vil for øvrig trolig også gå inn for å åpne dørene, det vil si at man innfører de samme offentlighetsreglene som i stat og kommune. I praksis vil dette blant annet si at landsstyremøtene blir åpne for både pressen og offentligheten, og at man kun vil trekke seg tilbake når det er påkrevd, som i personalsaker.


DM