Klager TV2 inn for PFU

Levende Ord Bibelsenter mener dokumentaren ?Barnemisjonærene?, som ble vist på TV2 mandag, bryter med flere presse-etiske regler, og klager programmet inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Informasjonssjef Bjørn Olav Hammerstad sier at det har vært en rekke henvendelser til Levende Ord i etterkant av dokumentaren. Mange har reagert negativt på reportasjen om menighetsungdommenes teamtur i Europa.

Hammerstad mener programmet gir et vrengebilde av team-reisen, og omtaler reportarsjen som subjektiv og ubalansert. Nå klages TV 2 inn for Pressens Faglige Utvalg.

- Slik vi ser det bryter dokumentaren med flere av Vær Varsomplakatens kjøreregler, som advarer mot misbruk av andres følelser og uvitenhet, manglende kritikk i valg av kilder, og at ulike syn ikke kom til uttrykk i tilstrekkelig grad, sier Hammerstad.

Informasjonssjefen reagerer særlig på måten hovedpersonene ble eksponert på i filmen.

Hammerstad viser til paragraf 4,8 i Vær Varsom plakaten der det står følgende: ?Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet. Dette gjelder også når foresatte har gitt sitt samtykke til eksponering.?

- Barna og foreldrene hadde godkjent deltagelse på forhånd. Men slik for eksempel 12-årige Kathrine ble fremstilt kunne man få inntrykk av at hun var naiv og at hun hadde falt i hendene på store stygge Levende Ord. Dette kan få negative konsekvenser for henne, og det kan vi ikke la gå upåaktet hen, sier Hammerstad.

Bjørn Olav Hammerstad mener barna og foreldrenes tillit til TV2 er blitt misbrukt.

- Foreldrene hadde tillit til journalisten og at det ville bli en positiv dokumentar. Journalisten sang og var ?helt med? og syntes det var ?fantastiske ungdommer?. TV2 må bære ansvaret for at resultatet ble som det ble, mener han.

En sekvens i programmet med en spesiell pengeofring på et møte, er det mange som har reagert på.

- Vi tok avstand fra måten kollekten ble samlet inn på med en gang, og tok dette opp med ungdommene våre, noe som også kom frem i programmet. Det var direkte usmakelig, mener Hammerstad, som understreker at Levende Ord-ungdommene ikke kommer til å delta på Eurotouch neste år.


Per Ole Aalberg