Kirketopp får kritikk for utfall mot kors

– Korset må ikke brukes som et symbol på noe man er imot, sier kommunikasjonsdirektør i Svenska Kyrkan. Han møter motbør i egne rekker.

Facebook-gruppenMitt kors, som ble opprettet i kjølvannet avprestedrapet i Frankrike, oppfordrer kristne til å henge korssmykket rundt halsen. Dette skal være et tegn på solidaritet med forfulgte kristne.

I skrivende stundhar gruppen nesten 5000 medlemmer, og mange har tatt oppfordringen om å publisere et bilde av korset på halsen. Heklede kors, kors sprayet på panseret av biler og vanlige gullkors kan ses blant gruppens mange innlegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er vel ikke noe nytt, egentlig, menoppfordringen føles oppviglende og ukristelig i de motsetninger som allerede råder, skrev Sjöberg på sin Facebook-vegg.

Under angrep

Det erbloggen Kristen Opinion som står bakkampanjen. Bloggen drives av tre kvinnelige prester som alle arbeider i Svenska Kyrkan. Kampanjen oppstod etter at de tre kom med en krass uttalelse etter drapet på den katolske presten Jacques Hamel:

«Verdens kristne er under angrep. Den hemningsløse terroren som i dag rammet Frankrike har i lang tid vært hverdagen for Midtøstens kristne. (…) Nå må vi se virkeligheten. Den kristne tro er under angrep. Angriperne bæres av den jihadistiske, apokalyptiske, hatske visjonen om de vantros totale underkastelse.» skrev bloggerne i en felles uttalelse, før de lagde oppropet «Min Kross».

Mot eller for

Sjöberg fulgte opp sin kritikk på sin egen blogg, der han utdyper hva det er han reagerer på.

– Jesu kors risikerer å bli brukt som et tegn MOT en annen gruppe bekjennere. Ikke bare som et tegn FOR utsatte kristne. Jeg er urolig for at korset blir en distansemarkør, som deler oss i et «vi og dem», og ikke det håpets tegn som jeg mener Jesus står for, skriver han på sin blogg.

Han får støtte fra presten Anna Karin Hammar som på sin egen Facebook-side kaller Kristen Opinons utfall for «Trumpsk».

Hun mener det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna utnytter kampanjer som dette til å skape økt fiendtlighet mot muslimer. Artikler om kristne som drepes av islamister bør også ta med at muslimer lider under de samme grupperingens herjinger, mener hun.

– Usmaklig

Sjefredaktør for Katolsk magasin, Bitte Assarmo, skriver at «det er usmaklig og opprørende at representanter for landets største trossamfunn ser korset som en provokasjon.» Assarmo fortsetter med at Sjöberg og Hammars kritikk spiller ned hvor utsatt de forfulgte kristne er, og kan så splid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Deres budskap er at muslimer er så intolerante at de ikke orker å se kristne bære kors. De blander med andre ord sammen fredelige muslimer med voldsbejaende islamister. Ingenting kunne være mer feil, det har vist seg ikke minst i Frankrike, der kristne og muslimer sammen har fordømt mordet på Jacques Hamel, skriver Assarmo i en krass lederartikkel.

Mye grums

I Norge tok Facebook-aksjonen «Ja til å bære korset når og hvor jeg vil» helt av i 2013. Da hadde NRK-ansatte Siv Kristin Sællmann måttet legge fra seg korset på skjermen, noe som opprørte mange.

Gruppen ble imidlertid fort preget av motstand mot innvandring, og mindre av presseetikk og ytringsfrihet. Moderator Dag Sandslett fortalte til Dagen at han hadde sin fulle hyre med å slette kommentarer.

Men forsker Pål Ketil Botvar ved Kifo, Institutt for kirke- religions- og livssynsforskning, sier debatten tross alt har vært mer åpen i Norge enn i Sverige når det gjelder både innvandringskritikk og islamkritikk. En underkommunisering av kritikk kan gjøre debatten hardere og språkbruken tøffere, sier han. Men han er usikker på om kampanjen «Mitt kors» vil fungere.

– Det virker ikke så veldig målrettet, signalet er litt utydelig og vanskelig å tolke. Det finnes kanskje mer tydelige aksjoner hvor man faktisk gir penger eller støtter på andre måter. Og så er det jo et spørsmål om man skal oppfordre til bruk av kors for og mot ulike saker. Intensjonen er god, men spørsmålet er om virkemiddelet er det beste, sier Botvar.

Les også: