Kurdiske Peshmerga-styrker samlet øst for Mosul tidlig mandag morgen. Foto: Azad Lashkari / Reuters / NTB scanpix

Kirkens Nødhjelp frykter blodbad under Mosul-offensiv

Slaget om den irakiske storbyen Mosul kan ende i et regelrett blodbad med svært høye sivile tap, advarer Kirkens Nødhjelp (KN).

– Det hele kan bli et forferdelig blodbad. IS har vært forberedt på offensiven i to år, og de har lenge hindret folk fra å flykte fra byen. Vi frykter store sivile tap, sier KNs generalsekretær Anne-Marie Helland i en pressemelding mandag.

Hun sier også at de som flykter, risikerer å havne i et «humanitært ingenmannsland», fanget mellom frontlinjene og de kurdiske områdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Selv om kurdiske myndigheter har sagt at de vil ta imot flyktninger, så har de ikke kapasitet til dette. Det er satt opp nye flyktningleirer og telt, men det er langt fra nok plass til alle, sier Helland, som også tror at kurdiske myndigheter vil være på vakt i frykt for at det er IS-krigere blant flyktningene.

Les også:

En rekke barn har allerede mistet livet under flukten fra områdene utenfor Mosul, ifølge Redd Barna. Mange av dem er drept av landminer, andre av tørst, opplyser organisasjonen i en pressemelding.

Mandag kom meldingen om at offensiven mot Mosul er i gang etter månedslange forberedelser og klarering av nærliggende landsbyer. Ifølge FN kan så mange som én million mennesker bli tvunget på flukt.

FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien sier at faren er svært stor for at familier blir fanget i kryssild eller utsatt for snikskyttere. Han er spesielt bekymret for barn og eldre.

Les også
Slaget om Mosul har begynt
Les også
FN er svært bekymret for 1,5 millioner sivile i Mosul
Les også
Hjelpeorganisasjoner frykter følgene av Mosul-angrep