Glede: Kirkerådets direktør, Jens-Petter Johnsen og kirkerådets leder Nils-Tore Andersen ønsker seg mer glede over kirkens virkelige budskap.

– Kirken har vært taus om abort

Kirkerådets leder, Nils-Tore Andersen, mener fosteret må få rettsvern. Han ønsker seg også mer glede og begistring over evangeliet innen Dnk.

I sin tale ved åpningen av Kirkerådet tok Andersen for seg den nye abortdebatten, som i sommer har gått i Morgenbladet. Han synes brevvekslingen i avisen har vært spennende. Nyansene og ettertanken har kanskje også vært større enn tidligere debatter, og Kirken må engasjere seg.

– Kirken har vært taus lenge. For lenge, vil mange mene. Desverre kom vi galt ut i starten med aksjonsformer mange av oss tok avstand fra. Det var sikkert godt ment, men fungerte dårlig. Men vi kan ikke som kirke forbli tause. Kampen til forsvar av for det ufødte barn må skje uten fordømmelse av dem som tar abort, men med støtte og ordninger til hjelp for de som bærer barnet frem, sa Andersen.

Han sa seg enig med Per Lønning om behovet for å gi fosteret rettsvern.

– Dette er en av vår tids største etiske utfordringer, sa han.



Gleden

Andersen etterlyser overfor Kirkerådet, mer fokus på kirkens viktigste oppgave.

– Vi drøfter de mange sakene i Kirkerådet, men svært lite selve saken: nemlig kirkens formidling av det frigjørende evangeliet, forkynnelsen av nåden og oppreisningen i Kristus.

Han ville ikke med det si at sakene i Kirkerådet ikke er viktige, men:

– Jeg savner mer av gleden og begeistringen over evangeliet i kirken vår. Gleden over tro og felleskap, sa han.

– Jeg ønsker kanskje litt frimodighet til ikke å fokusere på problemene, men mer på at vi får tilhøre et nådens samfunn. Det burde være grunnlag for glede i det, sa Andersen til DagenMagazinet etter talen.



Kuppet

Harald Nyeggen Sommer sa i sin kommentar til lederens tale at det ikke var rart at den nye abort-debatten føres utenfor kirken.

– Debatten i kirken er kuppet av en svarthvit-argumentasjon. Det må kunne gå an å være for selvbestemt abort og likevel være  i mot abort, selv om jeg vet det høres merkelig ut, sa Sommer.

Kirkerådet sitter i møte torsdag og fredag og skal ta for seg en rekke viktige saker. Andersen trekker frem rapporten om trosopplæringsreformen som særlig viktig. Samarbeidsavtalen med Frikirken, som er i fare på grunn av Kirkemøtets homfilivedtak, skal debatterers, forholdet til kirkene i Midtøsten, strategiplan for kjønn og likestilling, overgrepsproblematikken og ny dåpsliturgi er andre saker. Rådet skal også behandle visjonsdokumentet for Dnk.


DM