- Vigsel av likekjønnede kan ikke prester gjøre etter 1. januar 2009 før det eventuelt foreligger en ny liturgi som er vedtatt av Kirkemøtet, slår Bispemøtets preses, biskop Olav Skjevesland fast.

- Kirken avgjør selv hvem som skal vies

Selv om den nye ekteskapsloven, som trer i kraft ved årsskiftet, gir lesbiske og homofile rett til å inngå ekteskap, avgjør Kirken selv hvem som får vies.

- Vigsel av likekjønnede kan ikke prester gjøre etter 1. januar 2009 før det eventuelt foreligger en ny liturgi som er vedtatt av Kirkemøtet, slår Bispemøtets preses, biskop Olav Skjevesland i Agder og Telemark, fast overfor NTB.

Den nye loven betyr at trossamfunnene får vigselsrett, men Skjevesland understreker at dette ikke betyr at de har vigselsplikt. Det er opp til Kirkemøtet, som er det øverste organ i Den norske kirke, å endre liturgi, også for vigsel.

- Stortinget vedtok en presisering i ekteskapsloven som gjør det klart at et ekteskap blir ugyldig dersom liturgien fastsatt av Kirkemøtet ikke blir fulgt, sier han.

Private liturgier

Skjevesland er kjent med at det forekommer ulike private liturgier på dette feltet i kirken

- Det er mye vanligere enn menneskene tror, for det foregår ofte i det stille, sier sogneprest i Paulus menighet i Oslo, Grete Hauge, til NRK.

En kartlegging av bryllupslignende seremonier som NRK gjorde for et halvt år siden, tyder på at minst 50 forbønnshandlinger for homofile par hadde funnet sted.

På sin hjemmeside har Paulus menighet en rettledning om hvordan man skal gå fram dersom man ønsker partnerskapsinngåelse i Paulus kirke.

I strid med biskopenes syn

Skjevesland understreker at Bispemøtet tidligere i år uttrykte at prester ikke skulle utføre handlinger som kan tolkes slik at nye liturgier er kommet i kirken.

- Både partnerskapsinngåelse lagt til et kirkehus og en regulær vigsel ved at man både får med en dommer som tar seg av det sivilrettslige og en prest for enkelte kirkelige momenter, er i strid med biskopenes felles holdning, sier han.

- Det gjelder også om man lager en selvkomponert forbønnshandling som verken er partnerskapsinngåelse eller vigsel, legger han til.

Vil ha sanksjoner

Lederen i Kirkerådet, Nils-Tore Andersen, sier til Vårt Land at illojal atferd av prester ikke kan aksepteres. Han viser til at konservative prester er blitt avsatt fordi de ikke vil forholde seg til biskopen sin og mener at samme regler også bør gjelde for liberale prester.

Han mener at sognepresten i den omstridte hendelsen i Kampen kirke sist fredag bør få en advarsel og korreks, «slik at de i ettertiden forstår at de må forholde seg til sin prost og sin biskop».

Skjevesland sier at det reaksjoner mot prester som bryter kirkens ordninger tilligger den enkelte biskop.

- Det er verdt å nevne at prester ved sin ordinasjon, ved et tydelig ja og håndslag, lover lojalitet mot kirkens ordninger, sier Bispemøtets preses til NTB.