Et mindretall i Tros- og livssynsutvalget mener at kirker skal drives på samme måte som frivillige organisasjoner når det kommer til det økonomiske.

- Kirkemedlemmer bør betale selv

Tros- og livssynssamfunn må drives og finansieres av medlemmene selv på linje med andre frivillige organisasjoner i det sivile samfunnet, mener et mindretall i Tros- og livssynsutvalget.

Andreas Hompland og Tove Strand, som tilhører utvalgets mindretall, går i en kronikk i flere aviser mandag ut mot at staten skal betale for religiøse menigheter og livssynssamfunn.

- Vårt langsiktige mål må være å avvikle statens økonomiske støtte til Den norske kirke, mener de.

Dagens norske samfunn er kulturelt mangfoldig og har en sekulær karakter. Da kan det ikke være en statlig oppgave å sette religiøse menigheter og livssynssamfunn i en særstilling i forhold til andre frivillige sammenslutninger, mener mindretallet i utvalget.


LES OGSÅ:Utvalg går inn for hijab og turban i politiet


- Ut fra prinsippet om en nøytral, beskyttende politikk tilrår vi at den særlige ordningen med økonomisk støtte fra stat og kommune til Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn som sådanne, avvikles. Vi mener at tros- og livssynssamfunn må drives og finansieres av tilsluttede medlemmer på linje med andre frivillige organisasjoner i det sivile samfunnet, skriver Hompland og Stand.

Et alternativ som har vært drøftet i utvalget er at det kan innkreves en egen livssynsavgift fra alle skattytere sammen med skatt og trygdeavgift, slik ordningen er i Sverige. Skattytere som ikke er medlem av noe tros- eller livssynssamfunn, kan få velge at det overføres et tilsvarende beløp til forskning eller godkjente humanitære formål.

Tros- og livssynsutvalget ble nedsatt av kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) i 2010.

(NTB)