Assisterende generalsekretær i Den Norske Israelmisjon, Jorunn Andestad Langmoen, forteller at det hender organisasjonen ansetter personer som er over 70 år gamle.

Kirkelivet vil beholde 67-åringene

Metodistkirken reagerer på at Jens-Petter Jørgensen må gå. Den norske Israelmisjon ansetter personer etter fylte 70 år.

– Jeg leste artikkelen om Jens-Petter Jørgensen med undring. For det første trodde jeg norsk lov om at arbeidstakere hadde rett til å stå i lønnet jobb til fylte 70 år, måtte gjelde framfor et gammelt undertegnet dokument. For det andre trodde jeg Jørgensen var en kapasitet som man ønsket å ha i tjenesten, sier administrativ leder i Metodistkirken, Gunnar Bradley, til Dagen.

Torsdag skrev Dagen om Oase-høvdingen Jens-Petter Jørgensen som mot sin vilje må slutte i jobben ved Frikirken når han fyller 67 år i mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bradley forteller at Metodistkirken følger norsk lov som er på 70 år, så lenge arbeidstakeren ønsker å arbeide så lenge. I tillegg har Metodistkirken en egen ordning som gjelder utover lovverket på enkelte punkter.

– Prester og diakoner kan stå i lønnet tjeneste til fylte 72 år, sier han.

Nytilsetninger etter 70

Assisterende generalsekretær i Den Norske Israelmisjon, Jorunn Andestad Langmoen, har forståelse for at Frikirken ba Jens-Petter Jørgensen om å forlate sitt verv når han fyller 67 år.

– Jeg tenker at et så stort kirkesamfunn som Frikirken må ha en regel som gjelder for alle. Jeg har veldig stor sans for Jens-Petter, men det blir feil å bare la ham fortsette mens andre fortsatt må gå når de fyller 67 år. Så kan det diskuteres om 67 er en lav aldersgrense for pensjon, sier hun.

Selv følger Israelmisjonen statens veiledende pensjonsalder på 70 år. Den Oslo-baserte organisasjonen har til og med ansatt personer som allerede har passert denne aldersgrensen.

– Jeg ser en kjemperessurs i personer som har passert pensjonsalderen, og vi har flere av dem i våre rekker. Vi pleier ofte å gjøre avtaler fra år til år når de ansatte har passert 70, fortsetter hun.

Mener unntak er lite gunstig

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Det Norske Misjonsselskap håndheves det samme lovverket som i Frikirken. En arbeider må forlate sitt verv ved fylte 67 år. Allikevel har det noen ganger blitt gjort unntak.

– I krisesituasjoner der organisasjonen har hatt et spesielt behov har denne grensen noen ganger blitt tøyd. Denne unntaksmuligheten har vi fram til nå hatt nedfelt i vårt avtaleverk, men den er foreslått fjernet for ikke å skape falske forhåpninger hos ansatte, sier Per Ivar Johansen, personalsjef i DNM.

Han peker på unntaksregelen som problematisk, og viser til tilfeller der arbeidsgivere har blitt dømt når lignende situasjoner har blitt prøvd rettslig.

– Det er viktig å håndheve regelen strengt hvis vi skal beholde vår juridiske rett til å definere en slik grense. I andre tilfeller, der håndhevelsen av pensjonsgrensen har vært konsekvent, har ansatte fått retten mot seg i sine forsøk på stå i jobb utover den internt definerte pensjonsalderen.

Utvikling tøyer grensen

Selv om Johansen mener det er viktig å håndheve aldersgrensen på 67 år, innrømmer han at regelverket en gang sannsynligvis må forandres på.

– Vi må nok en dag ta stilling til om vi skal ha en høyere pensjonsalder. Dette i lyd av stadig lengre levealder, flere ansatte som har ønske om å stå lenger i jobb, og press fra samfunn og politikere i denne retningen, fortsetter Johansen.

I Norsk Luthersk Misjonssamband er det retningslinjen på 70 år som regjerer. Her finnes det også en tilleggsregel om at organisasjonen ikke kan si opp ansatte som ønsker å fortsette.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er blitt endret ganske nylig. I noen tilfeller inngås det avtaler som bryter med hovedreglene på området. Det normale er imidlertid at ansatte slutter når de fyller 67 år, selv om vi følger arbeidsmiljølovens 70-årsgrense, sier Espen Ottosen, leder for informasjonsavdelingen i NLM.

Ottosen er ikke redd for konflikt med arbeidstakere om ønsker å fortsette etter fylte 67 år.

– Vi har hatt dialog med våre ansatte angående videre engasjement etter å ha passert pensjonsalderen. Foreløpig kjenner jeg ikke til at det har vært store konflikter eller utfordringer knyttet til dette.

Seniorfløy

I Misjonsforbundet ses eldre arbeidstakere på som en verdifull ressurs. Generalsekretær Øyvind Haraldseid mener det må sørges for kompetanseoverføring slik at ikke nyttig kunnskap går tapt for organisasjonen.

– Vi går etter policyen «one size fits all». Det blir gjort en vurdering i hvert enkelt tilfelle. I mange av våre menigheter ser vi at pastorer som har gått av før pensjon, er en attraktiv ressurs og ofte ender opp – gjerne etter noe tid som pensjonist – i nye, men mindre stillinger som seniorpastorer. Dette oppleves som en velsignelse for alle parter, sier han til Dagen.

Haraldseid forteller at forbundet ønsker å imøtekomme ansattes ønsker om å fortsette utover regelverkets retningslinjer. At det tas vare på de eldre i generasjonen, er det imidlertid ingen tvil om.

– En av våre ansatte som har pasert 67 har ønsket å fortsette i redusert stilling frem til fylte 70. Dette har også sammenfalt med våre behov. Den vinn-vinn-situasjonen er vi meget lykkelige med og jeg ser for meg at det blir flere slike saker i fremtiden. På Ansgarskolen har man siste året bygget en egen seniorkontorfløy for pensjonistene for å beholde dyktige og gode arbeidere i miljøet med alle de fordeler det gir.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Han er 70 år og fortsatt på jobb

Pensjonsreglene

Metodistkirken: 70 år. Prester og diakoner kan arbeide til de er 72 år.

Israelmisjonen: 70 år, åpen for utvidelse av arbeidsavtale.

Det norske misjonsselskap: 67 år, ikke åpen for videre jobb .

Norsk Luthersk Misjonssamband: 70 år.

Misjonsforbundet: Hovedsaklig 67 år, mulighet til å overskride 70 år.

Frikirken: 67 år.

Les også
Ville fortsette - bedt om å slutteAldersgrense
Les også
– Typisk festtale
Les også
Predikanter og inntektSkattelister 2013
Les også
Vil heve aldersgrensen i arbeidslivet til 75 år