Kirkefremmed komiker skal få kristne til å le

700 ungdom skal denne helgen lovsynge, lytte til prekener, og trene lattermusklene.

Når den årlige, kristne ungdomsfestivalenRadiance sparkes i gang fredag er det ikke bare Guds ord som skal forkynnes. Det blir også komikk. Lørdag kveld skal komiker Christian Fredrik Mikkelsen, fra NRKs underholdningsavdeling, få menighetsbarna til å le.

Mikkelsen er ikke en ivrig kirkegjenger selv og har fått beskjed om at han må justere vitsene sine til publikum.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De har fortalt meg at de ikke vil ha banning eller vitser om fyll og sex, sier Mikkelsen.

LES:Kjente komikere skal skape bibelinteresse

Komikeren sitter igjen med tilstrekkelig materiale, selv om han fjerner den delen av repertoaret.

– Jeg jobber med materialet nå. Kanskje blir det noe helt nytt om tro, kanskje noe om byen Bergen, eller kanskje noe om ungdom.

Flodhesten i Bibelen

Mikkelsen har en gang tidligere opptrådt i en kristen sammenheng. Det var iSalem menighet i Oslo. Han har aldri deltatt på en kristen ungdomsfestival.

– Kan du noen kristen-vitser?

– Da vi gjorde showet julelatter i 2014 spilte jeg rollen som prest. Nummeret tok utgangspunkt i et bibelsitat som jeg hadde på baksiden av konfirmantbibelen min. Jeg tror det lød omtrent slik: Se, flodhesten. Jeg har skapt både den og deg. Jeg syntes det bibelsitatet var morsomt når det ble tatt ut av sin sammenheng.

LES OGSÅ: Stanser terror med muslimsk humor

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sammen med Olav Svarstad Haugland, sønn av den tidligere KrF-lederen, er Mikkelsen programleder sammen med fire andre i NRK-programmet Underholdningsavdelingen. Tidligere har han ledet radioprogrammet Lunsjkake.

– Er du nervøs i møte med et helt nytt publikum?

– Jeg har veldig lite erfaring med humor i menigheter. Man blir alltid litt nervøs i møte med et nytt publikum. Men jeg har den egenskapen at jeg ikke blir nervøs før de roper opp navnet mitt, og jeg skal opp på scenen. Da blir jeg akutt nervøs. Men det går fort over så snart jeg begynner å snakke, sier Mikkelsen.

Ønsker å nå flere

Mikkelsen er ikke den eneste som skal ha standupshow under festivalen. Tre ungdomspastorer skal først få sine fem minutter hver med egne vitser før Mikkelsen skal ha sitt show. Ungdomspastor iPinsekirken Tabernaklet, André Birkeland, er en av de som skal prøve seg.

– Er standup den nye greia for ungdomspastorer?

– Nei, dette er bare en morsom greie vi i arbeidsgruppa ønsker å prøve ut. Men standup er litt i vinden igjen, og mange av oss som preker er jo litt morsom innimellom, sier Birkeland.

– Hvorfor inviterer dere en standup-komiker?

– Vi ønsker å nå ut til en bredere gruppe. Dette blir et eget show som bare er til for underholdningens del. Det blir litt som på leir. Lørdagskvelden inneholder alltid underholdning, forklarer Birkeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Savner relevans

Komiker Mikkelsen går ikke i kirken annet enn på julaften. Hvis han skulle peke på noe han savner i menighetene er det ikke først og fremst humor.

– Jeg liker når man er personlig, og setter sitt preg på bibelteksten. At man snakker om noe som er relevant for lytteren, og ikke bare snakker om skriftsteder, sier Mikkelsen. 

INSPIRASJON:Sjelekamp på scenen

Under festivalen slepper lovsangsbandetRadiate en lovsangsplate. I tillegg tilbyr festivalen leir med overnatting for tenåringer, konserter, samt aktiviteter som Rodeo- Hai, sumobryting og playstation. Lørdag tilbyr festivalen gratis og praktisk hjelp til bergensere som å vaske, handle eller besøke syke og eldre.