Kirkedepartementet vil rive dyre kirker

Vi har for mange og dyre kirker her i landet, mener Kultur- og kirkedepartementet, og flere gudshus kan bli revet på grunn av for høye vedlikeholdsutgifter. Riksantikvar Nils Marstein liker ikke forslaget.

Til sammen er det 1.620 kirker i Norge. For første gang siden 1800-tallet kan kirker rundt om i landet komme til å bli revet eller flyttet.

? Vi er i en nokså fortvilet situasjon med altfor mange kirker, sier ekspedisjonssjef Ole Herman Fisknes i Kultur- og kirkedepartementet til Aftenposten.

Reagerer

Utspillet får riksantikvar Nils Marstein til å reagere.

? Vi har en avtale med Kirken om hva man skal gjøre med de antikvariske bygningene. Vi har også et rundskriv som Miljøverndepartementet og Kirkedepartementet har utarbeidet i fellesskap som sier at alle kirker eldre enn 1850 skal betraktes som fredede bygninger og dermed er underlagt spesielle regler for å sikre at disse bygningene blir tatt vare på, sier han til NRK.

Leder for Kirkerådets reformgruppe, Ådne Berge, støtter imidlertid ekspedisjonssjefen.

? Hvis utfordringen er at noen av landets kirkebygninger er så kostbare å drive at de tar ressurser fra andre, må vi foreta oss noe. For Kirkerådet er det på høy tid å ta et tak for å bedre vedlikeholdet av landets kirker, sier han til Aftenposten.

Kommunenes ansvar

Kommunene har ansvaret for vedlikehold av kirkene. Vedlikeholdsbehovet anslås i dag til å ligge på mellom 6 og 10 milliarder kroner.

Ole Herman Fisknes i departementet peker på at man har revet kirker før her i landet:

? Selv om rivning av kirker ikke har vært vanlig i nyere tid, er fenomenet ikke nytt. Fra 1725 fant det store kirkesalget sted. Mange kirker kom på private hender, og et omfattende forfall startet. I 1851 ble kirkene kjøpt tilbake. Men i hovedsak ble de revet og erstattet med nye. I 1920-årene ble Johanneskirken i Oslo revet. Tiden må være moden til å foreta seg noe. I det minste må man da kunne vurdere å flytte kirker til steder hvor folk bor, sier ekspedisjonssjef Ole Herman Fisknes.

NTB