Kirkeasylanter ikke trygge i menighetsbygg

Justisminister Anders Anundsen mener at ikke-vigslede kirkebygg ikke kan brukes til kirkeasyl.

Lørdag gikk politiet inn i et av byggene til Filadelfia Kristiansand og hentet ut 56-årige Nahid, kirkeasylant fra Iran. Hun har fått avslag på sine søknader om asyl.

Mens pastor Wiggo Skagestad mener at politiet nå har tråkket over en grense, ser justisminister Anders Anundsen på hendelsen som «riktig og ryddig» fra politiets side.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Denne kvinnen satt ikke i kirkeasyl, men oppholdt seg i et menighetsbygg. Derfor er dette i samsvar med tidligere instrukser, sier Anundsen

Han varsler at flere kirkeasylanter kan bli hentet ut fra menighetshus.

- Ja, men det er en vurdering som politiet foretar. Vi er bare tydelige på at et menighetshus ikke er definert som kirke og at alle som befinner seg ulovlig i landet skal ut. Kirkeasyl er en misbrukt praksis hvor man gjør et forsøk på å unngå lovlige utsendelsesvedtak, sier Anundsen til avisen.

- Degradering

Pastor Skagestad har ikke sans for statsrådens definisjon av kirke.

- Justisministeren kan vel ikke med hånda på hjertet si at det bare er vigslede kirker med sakristi og alterring som er gyldig for kirkeasyl? Anerkjenner han oss ikke som kirke? Det er en degradering og en underkjennelse av hele frikirkebevegelsen. Det er også med på å gi den lutherske kirken et spesielt fortrinn. Hans forståelse av norske kirkesamfunn har for lengst gått ut på dato, sier han til Vårt Land.

Les også
Politiet hentet iransk kvinne ut av kirkeasyl
Les også
Kritiserer regjeringens kirkeasyl-behandlingKirkeasylanter