Kims svar til Trump sendte amerikanerne til ordbøkene

Donald Trump er en «dotard», ifølge Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. Hva i all verden er en dotard, svarte mange amerikanere.

– Jeg kan ha støtt på ordet før, men hadde nok måttet slå det opp selv, innrømmer en av Norges best kjente oversettere, Bjørn Alex Herrman.

Nestlederen i Norsk oversetterforening kommer med følgende forslag til oversettelse:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er ikke lett, men jeg vil foreslå «gammel sullik». Her er sammenhengen viktig, og Kim var aktivt ute etter å fornærme Trump. Jeg synes han har gjort et godt stykke håndverk. Hele talen var skarp og tydelig, sier Herrman til NTB.

Han innrømmer at han finner ordvalget både artig og en smule treffende.

«Dotard»

– Jeg skal helt sikkert og definitivt temme den sinnsforvirrede amerikanske «dotarden» med ild, sa den nordkoreanske diktatoren i talen.

Uttalelsen, som ble videreformidlet i engelsk språkdrakt av det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA, ga ifølge Washington Post umiddelbart en mengde søk etter ordet «dotard» i ordboken Merriam-Webster.

Norsk parallell

Uten sammenligning for øvrig skjedde det samme i Norge i 2008 da den nå avdøde Høyre-profilen Georg Apenes skjelte ut sin partikollega, tidligere stortingsrepresentant Martin Engeset.

«Massivt udugelig, inkompetent, selvopptatt, bornert og en skam for sitt parti», lød attesten fra Apenes.

Den eleverte utskjellingen sendte ordet «bornert» til topps på oversikten over de mest søkte ordene i bokmålsordboka den uka. «Bornert» betyr for øvrig «innskrenket» eller «trangsynt».

Humor

På Twitter og i flere britiske og amerikanske aviser gjør mange seg morsomme på Trumps bekostning etter Kims tale. Ikke nok med at han må tåle en rammende personkarakteristikk, han måtte google fornærmelsen for å forstå den, er det flere sompoengterer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selve ordet er ment å beskrive en eldre person som er blitt svekket eller senil. Humornettstedet «Funny or Die» har ifølgeWashington Post en annen definisjon av «dotard» på lur: «Et ord du tidligere ikke visste fantes, men googlet i dag og slo fast var ganske presist».