USAs utenriksminister John Kerry mener prorussiske separatister etter alt å dømme sto bak nedskytingen av et Malaysia Airlines-fly over Ukraina. Alle de 298 menneskene som var om bord i flyet, omkom. Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters / NTB scanpix

Kerry fastslår at rakettsystem kom fra Russland

USAs utenriksminister John Kerry mener det er liten tvil om at rakettsystemet som ble brukt til å skyte ned Malaysia Airlines-flyet, kom fra Russland.

Ifølge amerikanerne var det etter alt å dømme en bakke-til-luft-rakett av typen SA11 (Buk) som skjøt ned flyet.

– Det er nokså klart at dette er et system som ble overført fra Russland til separatistene, sier Kerry i et intervju med nyhetskanalen CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De tilgjengelige bevisene retter «en veldig klar pekefinger» mot de prorussiske separatistene øst i Ukraina, ifølge Kerry.

– Vi vet med sikkerhet, med sikkerhet, at ukrainerne ikke hadde et slikt system noe sted i nærheten på det tidspunktet, sier Kerry i intervjuet.

USA vet også «med sikkerhet» at separatistene i området hadde tilgang til dette systemet, og at de hadde fått opplæring i bruken av det fra russisk side, sier Kerry til CNN.

Den amerikanske utenriksministeren sier ikke rett ut at separatistene skjøt ned flyet, men etterlater likevel liten tvil om at det er det han mener har skjedd.

– Vi har fanget opp bilder av oppskytingen. Vi kjenner dens bane, sier han i et separat intervju med NBC.

– Og det var på nøyaktig dette tidspunktet flyet forsvant fra radaren. Vi vet også fra stemmeidentifikasjon at separatistene skrøt etterpå om å ha skutt det ned, sier han.

Les også
Passasjerfly ble skutt ned over Ukraina
Les også
Samlet inn penger på nett til operasjon i Iran
Les også
Malaysia Airlines: – Reiseruten var trygg
Les også
Merkel ber Putin roe ned opprørerne
Les også
Opprørerne anklages for å skjende lik