Kenya vil stenge verdens største flyktningleir

Den kenyanske regjeringen vil stenge flyktningleiren i Dadaab. Leirer huser hundretusener av somaliere og antas å være verdens største flyktningleir, ifølge landets innenriksminister.

Beslutningen fordømmes av nasjonale og internasjonale menneskerettighetsgrupper og organisasjoner som arbeider med flyktninger.

Det bor anslagsvis 328.000 mennesker i Dadaab-leiren, hvorav de aller fleste er fra Somalia. Kenyanske myndigheter anklager den somaliske islamistgruppen al-Shabaab for å gjemme seg blant flyktningene og for å drive utstrakt rekrutteringsvirksomhet der.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette mener myndighetene utgjør en fare for Kenyas sikkerhet. Ifølge innenriksminister Joseph Nkaissery har al-Shabaab planlagt tre store angrep fra Dadaab. Leiren er også en kanal for våpensmugling, sier han.

Fordømmes

Regjeringen kunngjorde sist uke at den har planer om å stenge både flyktningleiren i Dadaab øst i landet og den nordvestlige leiren i Kakuma, som huser 190.000 mennesker, de fleste av dem sørsudanere som har flyktet fra krig.

Innenriksdepartementet opplyste samtidig at det har oppløst departementet for flyktningsaker. Onsdag sa imidlertid Nkaissery at Kakuma-leiren ikke vil bli stengt fordi den ikke utgjør en sikkerhetsrisiko.

Vil ha noe fra omverdenen

Den svenske statsviteren Anders Sjögren sier at Kenya trolig har merket seg Tyrkias avtale med EU og nå vil ha noe ut av omverdenen for å ta imot flyktninger.

– Uten å si det rett ut, virker det som om Kenya bruker flyktninger som en brikke i en forhandling. Man håper kanskje på innrømmelser i form av at verdenssamfunnet ikke skal kritisere landet, sier Sjögren, som jobber ved Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala, til det svenske nyhetsbyrået TT.

De siste årene har Nairobi blitt anklaget for korrupsjon og begrensninger i møtefrihet og presse- og ytringsfriheten.

Sjögren tror at neste års parlamentsvalg neppe vil bli helt rettferdig og at regjeringen vil ta grep for å unngå kritikk i 2017.

– Og Kenya innser sikkert at det er lettere å være hard mot flyktninger nå, når så mange andre land er det, sier Sjögren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ber Kenya revurdere

Elleve ikke-statlige organisasjoner som jobber i Kenya, blant dem norske Flyktninghjelpen og Redd Barna, har oppfordret kenyanske myndigheter til å revurdere stengingen av Dadaab.

Det samme har FN, og talsmann Stephane Dujarric ba tirsdag den kenyanske regjeringen unngå enhver handling som er på kant med landets internasjonale forpliktelser.

Også USAs utenriksminister John Kerry er bekymret. I en uttalelse sent onsdag oppfordret han Kenya til å fortsette sin «lederrolle i å beskytte og gi ly til ofre for vold og traumer, i tråd med sine internasjonale forpliktelser». (©NTB)