Kasakhstans tidligere president Nursultan Nazarbajev sammen med hovedkandidat Kasym-Jomart Toqaev (t.h.). Foto: Alexej Filippov / AP / NTB scanpix

Kasakhstan velger ny president for første gang på 30 år

Flere hundre demonstranter og et norsk medlem i Helsingforskomiteen, ble anholdt i Kasakhstan søndag idet landet velger ny president for første gang siden 1989.

Kasakhstansk politi anholdt flere hundre opposisjonelle som demonstrerte på valgdagen søndag i hovedstaden Nursultan og Almaty, i det som var de største demonstrasjonene på tre år i landet, melder nyhetsbyrået AFP.

Helsingforskomiteen opplyser at dens regionale representant for Sentral-Asia, Marius Fossum, ble kortvarig anholdt i Almaty, idet han observerte en demonstrasjon som opposisjonen holdt i sentrum av byen, samtidig som valget pågikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fossum ble løslatt kort tid etter, skriver Den norske Helsingforskomité påFacebook.

Den nåværende midlertidige presidenten Kassym-Jomart Tokajev, som har gode relasjoner til Kina og Russland, er ventet å vinne valget med klar margin.

Sterk støtte

66-åringens kandidatur støttes av den eneste lederen landet har hatt siden Sovjetunionens fall, nemlig Nursultan Nazarbajev.

Seks kandidater stiller mot Tokajev, blant dem en opposisjonspolitiker men ingen av dem anses for å være kjent for folk flest i landet. Tokajev har på sin side fått støtteerklæringer fra pop- og filmstjerner.

Tokajev er en tidligere parlamentarisk leder som har vært en høytstående regjeringspolitiker i flere tiår. Det er ventet at han kommer til å vinne valget med klar margin.

– Autoritært

– Man kan knapt kalle dette et valg i det hele tatt. Under Tokajev er det ventet at landet vil forbli like autoritært som under Nazarbajev, sier Diyar Autal ved Harvard Davis Center for Russian and Eurasian Studies.

Nazarbajev gikk av i mars, men har fortsatt stor innflytelse i det sentralasiatiske landet. Tokajev ble da utnevnt som midlertidig president. Tokajevs første handling var å endre hovedstadens navn fra Astana til Nursultan, Nazarbajevs fornavn.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) skal mandag presentere en evaluering av det kasakhstanske valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stort flertall

Under valget for fire år siden fikk Nazarbajev nesten 98 prosent av stemmene. Valgoppslutningen var ifølge myndighetene på 95 prosent.

På spørsmål om utfallet av søndagens valg, sa Tokajevs valgkampsjef Maulen Ashimbajev at han tror på seier for Tokajev, men at oppslutningen nok ikke blir like stor som den Nazarbajev hadde.

– Jeg tror Tokajev vil få støtte fra flertallet av befolkningen, men det vil være uhensiktsmessig å strebe etter tallene som Nursultan Nazarbajev fikk, sa Ashimbajev i en uttalelse viderebrakt av det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Ifølge det ene av de to meningsmålingsinstituttene i landet som har tillatelse til å gjennomføre målinger i forkant av årets valg, anslår at Tokajev vil få nesten 73 prosent av stemmene.