En amerikansk fallskjermsoldat venter på at et helikopter skal lande i Arghandabdalen i den sørafghanske Kandaharprovinsen. NATO-styrker og deres allierte i de afghanske regjeringsstyrkene rykker nå fram i Kandahars naboprovins Helmand, og styrkenes sjef Stanley McChrystal sier Kandahar blir det neste målet.

Kandahar neste mål for offensiven i Afghanistan

Kandaharprovinsen sør i Afghanistan blir trolig neste mål for de internasjonale styrkenes offensiv mot talibanmilitsen. Offensiven fortsetter, selv om et vestlig flyangrep igjen har kostet sivile afghanske liv.

Den afghanske regjeringen var mandag svært krass i sin kritikk mot angrepet dagen før. 33 sivile - blant dem barn - ble drept da NATO-fly angrep tre biler i provinsen Dai Kundi i de midtre delene av Afghanistan. - Vi fordømmer dette angrepet på det aller sterkeste, het det i en uttalelse etter et regjeringsmøte i Kabul under ledelse av president Hamid Karzai. Møtet formante NATO til å vise mer forsiktighet før alliansen setter i verk militære operasjoner av noe slag. Fortsetter - Vi er veldig lei for at uskyldige mennesker på tragisk vis har mistet livet, erklærte NATOs øverstkommanderende i Afghanistan, den amerikanske generalen Stanley McChrystal. Men McChrystal levner ingen tvil om at offensiven mot Taliban skal fortsette. Den store militæraksjonen sør i Afghanistan har gått inn i sin andre uke. De utenlandske styrkene og deres allierte i den afghanske regjeringshæren rykker nå fram gjennom en dal i provinsen Helmand, der det dyrkes store mengder valmuer - råstoffet til heroin.  Talibananklages for å finansiere sin kamp med salg av heroin, noe bevegelsens tilhengere benekter. Helmand og naboprovinsen Kandahar har vært Talibans viktigste støttepunkter siden islamistbevegelsen ble jaget fra makten i hovedstaden Kabul i 2001. Kandahar  Stanley McChrystal sier ifølge London-avisenThe Times at offensiven vil bli utvidet til også å omfatte Kandahar. - Vi skal til områdene der betydelige deler av befolkningen er truet, framholder generalen. - Kandahar er helt klart svært viktig, ikke bare for det sørlige Afghanistan, men for landet som helhet, fortsetter han. McChrystal mener operasjonene som går under navnet Mushtarak («sammen»), er en modell for videre samarbeid mellom afghanerne og NATO. - Tar hensyn - Dette er en afghanskledet operasjon som støttes av de vestlige allierte og som tar stort hensyn til det afghanske folket, sier han. Men NATO har støtt på nye problemer etter at spørsmålet om forlenget innsats i Afghanistan veltet regjeringen i Nederland. Den sittende koalisjonen i Haag sprakk lørdag på spørsmålet om forlengelse av mandatet for landets Afghanistan-styrke. (©NTB)