En flyktningjente som tilhører den kurdiske yazidi-minoriteten. Mange greide å flykte fra Sinjar-området da krigere fra Den islamske staten (IS) inntok området tidligere i høst. Foto: Youssef Boudlal / Reuters / NTB scanpix

– Kan ta minst tre år å bekjempe IS

Kampen mot Den islamske staten (IS) vil vare minst tre år, mener generalløytnanten som har ansvar for koalisjonen som kjemper mot opprørsgruppen.

Det vil ta tid å nå et vendepunkt, sa generalløytnant James Terry da han torsdag ble spurt om framrykningen på bakken.

Terry ba om tålmodighet og la til at det bare er fire måneder siden de amerikanskledede luftangrepene startet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

USA erklærte krig mot IS etter at opprørsgruppen opprettet et såkalt kalifat i de store områdene den har lagt under seg i Syria og Irak. Siden 8. august har USA og allierte stater gjennomført luftangrep mot IS i Irak, og fra i høst også i Syria. Totalt er det gjennomført 1.361 angrep, ifølge Terry.

Flere IS-ledere drept

Tre av topplederne i IS har blitt drept i angrep i Irak de siste ukene, sier USAs forsvarssjef Martin Dempsey til avisen Wall Street Journal torsdag. Han opplyser at koalisjonens innsats er utvidet for å bekjempe ekstremistbevegelsen.

Koalisjonen har de siste dagene gjennomført mer enn 50 luftangrep. Angrepene har ført til at styrkene har tatt tilbake et område på cirka 100 kvadratkilometer, ifølge Terry. Peshmerga-styrkene hevder det dreier seg om et område på 700 kvadratkilometer.

Opphevet beleiring

Den islamske statens beleiring av Sinjar-fjellet i Nord-Irak, ble opphevet torsdag, ifølge irakisk-kurdiske styrker. Flere hundre mennesker har vært fanget av IS-opprørerne siden august.

– Peshmerga har klart å nå fjellet. Et stort område har blitt frigjort, sier Masrour Barzani, som leder sikkerhetsrådet i Iraks kurdiske region.

Flere tusen mennesker, som tilhører den kurdiske yazidi-minoriteten, var fanget i området flere måneder etter at IS erobret byen Sinjar. Det er usikkert hvor mange mennesker som fortsatt befinner seg i området.

Fortsetter offensiv

Barzani legger til at 100 IS-opprørere har blitt drept.

– Vi har åpnet en korridor, og forhåpentligvis vil resten av Sinjar-regionen bli tatt tilbake fra Den islamske staten, sier Barzani.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kurdiske peshmerga-soldater gjenerobret området i Irak, nær grensen til Syria, med hjelp av USA-ledede luftangrep. Offensiven begynte onsdag, og målet var å nedkjempe beleiringen av fjellet og byen Sinjar. Byen er ennå ikke gjenerobret, men å få frigitt yazidiene sees som en symbolsk viktig seier.

Les også
32 drept etter Boko Haram-angrep i Nigeria
Les også
1.000 fryktes drept i IS-kontrollert by
Les også
Dødstallet stiger etter skolemassakren i Pakistan
Les også
Malala Yousafzai: Talibans unge utfordrer
Les også
28 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk