Kamper fortsetter i Ukraina

Ukrainske sikkerhetsstyrker fortsetter søndag kampene mot russiskvennlige separatister. Kamphelikoptre og pansrede kjøretøyer er tatt i bruk.

Minst én per­son er drept og to andre såret i skudd­veks­ling i byen Lu­hansk, iføl­ge Ukrai­nas in­nen­riks­mi­nis­ter Arsen Ava­k­ov i Kiev søn­dag.

I byen Ma­ri­upol har re­gje­rings­styr­ker inn­le­det et an­grep på en ok­ku­pert ad­mi­ni­stra­sjons­byg­ning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- De ga oss fem mi­nut­ter til å for­la­te byg­nin­gen. Der­et­ter be­gyn­te de å skyte, sa Mikhail Krut­ko, tals­mann for se­pa­ra­tis­te­ne.

An­grep i Odes­sa

Ukrai­nas stats­mi­nis­ter Ar­senij Jat­senjuk be­søk­te Odes­sa søn­dag. I et in­ter­vju med den bri­tis­ke kring­kas­tin­gen BBC lovet stats­mi­nis­te­ren en «full­sten­dig, om­fat­ten­de og uav­hen­gig» etter­forsk­ning av det som skjed­de fre­dag. Han la noe av an­sva­ret på «in­ef­fek­tivt» lo­kalt po­li­ti.

I Odes­sa var det søn­dag sta­dig frykt for at uroen skul­le vokse. Samme dagen stor­met mel­lom 1.000 og 2.000 pro­rus­sis­ke ak­ti­vis­ter en po­liti­sta­sjon i byen der de krev­de andre pro­rus­sis­ke de­mon­stran­ter løs­latt. De var blitt ar­res­tert fre­dag for å ha an­gre­pet an­gre­pet en de­mon­stra­sjon for na­sjo­nal enhet i Ukrai­na. Om­kring 60 av de 170 som var på­gre­pet, ble løs­latt søn­dag etter an­gre­pet.

Frykt for marsj

Til­hen­ge­re av re­gje­rin­gen i Kiev hadde plan­lagt en ny marsj gjen­nom byen, og det var frykt for at mar­sjen kunne bli an­gre­pet av rus­sisk­venn­li­ge, mi­li­tan­te grup­per.

Ukrai­nas pre­si­dent Olek­sandr Turt­sjy­nov er­klær­te lør­dag to dager lande­sorg etter at minst 42 men­nes­ker mis­tet livet i sky­ting og en på­satt brann i huset til fag­be­ve­gel­sen i Odes­sa. Hele 38 døde i bran­nen som noen hev­der ble på­satt av folk fra det na­sjo­na­lis­tis­ke Høyre sek­tor.

Ut­vi­de ope­ra­sjon

I Kosty­an­ty­niv­ka skal flere med­lem­mer av re­gje­rings­styr­ke­ne være såret i kam­pen om en fjern­syns­byg­ning.

- Ter­ro­ris­te­ne bru­ker tunge våpen. Men vi hol­der stil­lin­gen, meld­te Ukrai­nas in­nen­riks­mi­nis­ter Ava­k­ov.

Sje­fen for Ukrai­nas na­sjo­na­le sik­ker­hets- og for­svars­råd, And­riy Par­u­biy, sier at ukrains­ke styr­ker vil ut­vi­de det han kal­ler «den ak­ti­ve fasen av ope­ra­sjo­nen i andre byer der eks­tre­mis­ter og ter­ro­ris­ter be­dri­ver ulov­lig virk­som­het».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ny­hets­by­rå­et AFP mel­der fra byen Kosty­an­ty­niv­ka, der rus­sisk­venn­li­ge se­pa­ra­tis­ter tok kon­troll med råd­hu­set 28. april, at en vei­sper­ring som se­pa­ra­tis­te­ne hadde, søn­dag var i ferd med å bryte sam­men. Nye bar­ri­ka­der ble i all hast opp­ret­tet inne i byen.

Opp­rø­rer­ne sa det hadde vært kam­per natt til søn­dag nær fjern­syns­byg­nin­gen.

Stor­met i Sla­v­jansk

Ved den sen­tra­le byen Sla­v­jansk var det harde kam­per ved flere opp­rørs­kon­trol­ler­te vei­sper­rin­ger lør­dag da re­gje­rings­styr­ker stor­met dem. Sla­v­jansk er reg­net som sen­te­ret for de rus­sisk­venn­li­ge grup­pe­nes opp­rør.

Sen­tra­le Sla­v­jansk var søn­dag re­la­tivt rolig, iføl­ge AFP. Men inn­byg­ger­ne mel­der at det er blitt vans­ke­li­ge­re å få tak i ba­sis­va­rer på grunn av re­gje­rings­styr­ke­nes blo­ka­de.

Krim-uro

Også fra den an­nek­ter­te Krim ble det meldt om uro. Det opp­sto sam­men­støt da rundt 2.000 Krim-ta­ta­rer de­mon­strer­te mot det rus­sis­ke for­bu­det mot å la deres leder Mus­ta­fa Dzh­milev komme til­ba­ke.