Den indiske barnerettighetsforkjemperen Kailash Satyarthi (bildet) deler Nobels Fredspris for 2014 med Malala Yousafzai (17). Foto: Raveendran / AFP / NTB Scanpix

Kamp mot barnearbeid hedres med fredspris

Indiske Kailash Satyarthi (60) har reddet titusenvis fra barnearbeid og bidratt til den internasjonale kampen for barns rettigheter.

I 1980 startet han organisasjonen Bachpan Bachao Andolan. Den har hjulpet barn ut av slavelignende forhold i teppe- og klesindustrien, og inn i utdanning og et nytt liv. Indiske barn blir ofte hentet hjemmefra og satt i arbeid etter at familien deres har tatt opp lån. Men ofte er familiene ikke i stand til å betale lånet tilbake, og barna blir solgt videre.

Les også:Satyarthi gleder seg over fredsprisen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Millioner av barn

Satyarthis arbeid har ikke bare virkning i India. Han har også bidratt til en rekke kampanjer og organisasjoner for barns rettigheter og for å forebygge barnearbeid.

Ifølge Nobelkomiteens kunngjøring fredag, er det anslagsvis 168 millioner barnearbeidere i dag, noe som er 78 millioner lavere enn for 14 år siden. Det viser at arbeidet for å hjelpe barna og forebygge barnearbeid går framover.

Nobelkomiteen hedrer Satyarthis mot, for det er ikke ufarlig å hente ut barn fra fabrikkene. Han har mottatt dødstrusler, og to av hans medarbeidere er blitt drept, ifølge Robert F. Kennedy-senteret for menneskerettigheter.

For arbeidet sitt har Satyarthi mottatt flere priser tidligere.

Merkeordning

60-åringen har gått i bresjen for prosjektene Global March Against Child Labour og organisasjonen Sør-asiatisk sammenslutning mot barnearbeid (SACCS). SACCS ble dannet i 1989, og siden da har organisasjonen frigitt titusenvis av barn som var tvunget inn i slavelignende arbeidsforhold.

Han etablerte også merkeordningen Rugmark, senere Goodweave, som skal sertifisere at tepper produsert i Sør-Asia ikke er laget av barn.

Satyarthi bor i New Delhi sammen med kone, barn, kolleger og et stort antall barn som han og hans organisasjon har reddet, ifølge Wikipedia.

Han er inspirert av en av Indias største skikkelser, ikkevoldsaktivisten Mahatma Gandhi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Her kan dulese reaksjoner på fredspristildelingen