? Kalifatet er en utopisk visjon

Krekars visjon om et muslimsk kalifat blir tonet ned av andre norske muslimske ledere.

De mener imidlertid det er nødvendig med en gjensidig tilpasning mellom norske og muslimske samfunnsverdier.

Mulla Krekar uttalte til Dagbladet i går, at muslimer i Europa er i eksil inntil et islamsk styre er etablert. Han blir motsagt av Mohammed Hamdan som er leder i Islams råd, en sammenslutning av flere muslimske menigheter i Norge. Hamdan hevder at Krekar ikke representerer andre enn seg selv.

- Tanken og ideen om kalifatet er en utopisk tanke. Alle har en visjon om et samfunn der rettferd, frihet og velferd råder. For muslimer er tanken om kalifatet en slik visjon. Men det er en løst definert visjon og ikke en realitet. Vi tror ikke at vi kan skru tida tilbake over tusen år til islams gullalder da kalifatet var en realitet, sier Hamdan til Dagbladet tirsdag.

Hamas
Statssekretær Raymond Johansen i UD arbeider med forholdet til den islamske verden generelt og Midtøsten spesielt. Han blir spurt om hvordan Norge skal forholde seg til at Hamas som vant valget i de palestinske områdene, springer ut av samme ideologi som Krekar presenterer?

- Innenfor politisk islam fins det mange retninger og mange nyanser. Jeg ser ikke noen grunn til å gå inn i Krekars fullstendige generalisering og feiltolkning av virkeligheten. Overfor de palestinske myndighetene mener Norge at dialog og ikke isolasjon fortsatt er riktig vei å gå. Husk at det er sterke sekulære politiske krefter i de palestinske områdene, svarer Johansen.

? Gjensidig tilpasning
Redaktør for nettsiden Islam.no, Basim Ghozlan, hevder at Krekar tar grunnleggende feil i sitt syn på muslimer i Norge og Europa:

- Gjennom alle tider har muslimer bygd bruer til andre folkeslag og tilpasset seg til andre omstendigheter. Det er en del av religionen å arbeide for fred, harmoni og gode relasjoner, sier Ghozlan.

Han sier at islam er i kontinuerlig utvikling, og at muslimer må tilpasse seg nye omstendigheter. Men han understreker at tilpasningen mellom muslimer og det norske samfunn ikke kan være ensidig:

- Ingen kan leve uberørt av verden rundt oss. Muslimer er en del av det norske samfunn. Vi må tilpasse oss samfunnet vi lever i, og samfunnet må tilpasse seg oss.

Mz