Jyllands-Posten presses av storbedrifter

Kapitalkreftene i Danmark frykter boikottkonsekvenser fra en milliard muslimer. De ber nå Jyllands-Posten om å be om unnskyldning overfor muslimene.

Danske industriledere oppfordrer Jyllands-Posten til å krype til korset. En rekke bedrifter er allerede berørt og mange frykter for konsekvensene av muslimenes boikottoppfordringer.

Muslimene oppfordrer til boikott av danske produkter etter at Jyllands-Psoten trykket tegninger av Muhammed. Oppfordringer som spres via SMS og internett.

Salget av danske meieriprodukter i Saudi-Arabia var lørdag totalt opphørt, og den muslimske boikotten av meieriprodukter, fra først og fremst Arla Foods, ventes å spre seg til andre arabiske land.

Arla Foods taper opp mot 10 millioner danske kroner om dagen på den krisen som har oppstått. Pressetalsmann i bedriften, Astrid Gade Nielsen, sier at arabernes boikott av danske produkter allerede i kommende uke vil bety nedskjæringer i danske meierier.
- Hvor mange anlegg og hvor mange mennesker det kommer til å berøre, er ennå uklart, sier Astrid Gade Nielsen til Ritzau.

Arla beklager
I et enkelt tilfelle har en bil med Arla-produkter været utsatt for steinkast i Sadi-Arabia, og Arla-medarbeidere har blitt jaget ut av butikker med deres produkter.

"Vi kan konstatere, at vårt salg er påvirket av disse oppfordringene. Flere av våre kunder har tilkjennegitt at de vil avbestille leveranser fra oss, og en rekke butikker har fjernet våre varer fra hyllene", forklarer divisjonsdirektør Finn Hansen, Arla Foods, på selskapets hjemmeside.

Bedriften har nå rykket inn annonser i Saudi-Arabiske medier hvor de beklager situasjonen som har oppstått.

Industriforeningen
Også den danske industriforeningen som samler en rekke bdrifter under sin paraply ber Jyllands-Posten om å beklage
?Vi har ytringsfrihed i dette land. Det er en grundpillar i det danske demokrati. Men inntil nå har Jyllands-Posten alene brukt denne frihet til å forklare at de har ret til å gøre hva de har gjort. Jeg etterlyser nå en klar stillingtagen til de åpenbare konsekvensene av at andre føler seg krenket. Noe som i neste omgang belaster tredjeparter som ikke er innvolvert, skriver Hans Skov Christensen, Administrerende direktør i Dansk Industri.

Danske Grundfos som er verdens største produsent av sirkulasjonspumper har også reagert overfor Jyllands-Posten. Konsernets leder, Niels Due Jensen,ber Jyllandsposten om å beklage Muhammed-tegningene.

Avvises
Jyllands-Postens ansvarlige sjefsredaktør, Carsten Juste, avviser imidlertid dette kontant:
- Niels Due Jensen beskytter sine interesser. Det samme gjør Jyllands-Posten, som nok dypest sett har langt mer på spil. Jeg synes at Jensen bør overveie om et diktatur skal avgjøre hvilke strenger det skal spilles i en dansk avis. Vi har gjennom fire måneder forklaret oss og beklaget hvis noen har følt sig krenket. Det var ikke vår hensikt. Vi har også forklart, hvorfor vi ikke kan si unnskyld for at vi brakte tegningene - det er av hensyn til ytringsfriheden og de mange generasjoner som har kjempet for den. Det er også av hensyn til de undertrykte muslimer, som kjemper for det samme.

Raymond Haslien